Ingeborg Lykseth (bak) har lykkes med sitt program for ungdom som verken har skole eller jobb. Her er hun sammen med Radji Aslami, Markus Svalastog og Alexander Helvin.
Ingeborg Lykseth (bak) har lykkes med sitt program for ungdom som verken har skole eller jobb. Her er hun sammen med Radji Aslami, Markus Svalastog og Alexander Helvin. Foto: FOTO: KARI GISHOLT

Hun er årets sosiale entreprenør

Lyk-Z og døtre AS er i dag kåret til �rets sosiale entreprenør av Ferd konsern. Ingeborg Omdahl Lykseth er helt oppøst etter prisutdelingen.

Skiensbedriften Lyk-Z og døtre AS har imponert juryen i Ferd konsern.

De delte i dag ut prisen for �

rets sosiale entreprenør og prispenger på en halv million kroner til Ingeborg Omdahl Lykseth. Hun vant over fire andre som også var nominert til prisen.

– Utrolig stas

Da Varden får tak i Lykseth etter prisutdelingen i Det norske teateret i Oslo, er hun overlykkelig.

– Jeg er helt oppøst. Det var stas. Det var utrolig dyktige konkurrenter, så jeg er veldig glad for prisen, ja, sier hun.

Mens vi snakker sammen, får hun jevnlig gratulasjoner fra andre på gata i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det gikk nesten i svart da det gikk opp for meg at det var meg som fikk prisen. 500.000 for meg er som fem millioner. Jeg kan omsette det til så utrolig mye for dem som ønsker å forandre livene sine.

Jobbet mye i utlandet

Lyk-Z og døtre jobber med ungdom mellom  14 og 25 år som verken går på skole eller har jobb. Hun har utviklet sin egen metode ved å bygge på og utvikle allerede anerkjente metoder. Metoden blir brukt i workshops med ungdom.

Flest oppdrag har hun hatt i utlandet, i Finland, Italia og Irland blant annet. Men nå blir det mer og mer arbeid også i Norge.

– Nav Skien og Nav Notodden har vært modige og kjøpt programmet, men jeg samarbeider med alle som har med denne gruppa å gjøre, sier hun.

Prispengene hun har fått skal gå til å utvikle en nettbasert versjon av den metoden hun bruker.

– Mitt mål er at metoden skal inn i alle skoler som en del av undervisningen for å forebygge drop-outs!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Skaper positiv endring

Juryen begrunnet prisen slik:

«Ved å kombinere og bygge på en rekke allerede anerkjente metoder har kandidaten bygget sin egen teknikk for å skape positiv endring hos ungdom uten skoleplass eller jobb.

Denne godt etablerte sosiale entreprenøren tar tak i en økende samfunnsutfordring. Denne entreprenøren hjelper ungdom å bli kjent med sine egne ressurser slik at de kan ta gode valg for seg selv. Metoden er også beskrevet som et godt bidrag der det er behov for interkulturell forståelse.

Ingeborg Omdal Lykseth holder på å utvikle en nettbasert versjon av den godt utprøvde metoden. Denne skal bidra til ytterligere skalering i Norge og internasjonalt.»

-

En form for entreprenørskap handler om å bruke virkemidler fra forretningsverdenen for å bidra til å løse problemer som er knyttet til sosiale og samfunnsmessige forhold.

-

Dreier seg ofte om å dyktiggjøre mennesker til å hjelpe seg selv.

-

Finnes både i privat, offentlig og frivillig sektor.

-

En organisasjon som bidrar til å bygge opp sosiale entreprenører er FERD Sosiale Entreprenører.

-

Universitetet i Oslo har et eget studieprogram om emnet.