Hurtigruteskipet Roald Amundsen ligger til kai i Breivika. Mannskapet holdes i isolasjon om bord i skipet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hurtigruten erkjenner svikt i interne rutiner og stopper alle ekspedisjonscruise-seilinger

Hurtigruten stopper alle seilinger med skipene Roald Amundsen, Fridtjof Nansen og Spitsbergen. En foreløpig evaluering viser svikt i flere interne prosedyrer.

– Vår egen rutinesvikt og økt smitte internasjonalt gjør at vi inntil videre innstiller alle våre ekspedisjonscruise både i og utenfor norsk farvann, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten i en pressemelding.

Hurtigrutens to ekspedisjonscruiseskip som er i drift – MS Fridtjof Nansen og MS Spitsbergen – legges til kai når de nåværende cruisene avsluttes i løpet av de neste dagene.

Hurtigrutens rutetrafikk mellom Bergen og Kirkenes påvirkes ikke.

Selskapet opplyser at de i løpet av mandag vil starte arbeidet med å kontakte gjester som blir berørt av kanselleringene.

Les også
Bekreftet: Flere fra Skien i karantene etter Hurtigruten-utbruddet

Innrømmer svikt

– Dette er en alvorlig situasjon for alle som er berørt. Vi har ikke vært gode nok, og vi har gjort feil. På vegne av alle oss i Hurtigruten er jeg lei meg for det som har skjedd. Vi tar ansvaret vårt fullt ut, sier Skjeldam.

Etter smitteutbruddet på cruiseskipet Roald Amundsen jobber rederiet nå med å gå gjennom hele hendelsesforløpet. En foreløpig evaluering viser svikt i interne rutiner.

– En foreløpig evaluering viser at det har vært svikt i flere av våre interne prosedyrer. Derfor går vi nå gjennom alle våre prosedyrer og alle sider av vår egen håndtering, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

Les også
Nærmer seg full oversikt over Hurtigrute-passasjerer

Fylkeslegen gransker saken

Folkehelseinstituttet (FHI) hadde et møte med skipslegen på Roald Amundsen onsdag, etter at en passasjer på den første seilasen hadde testet positivt for koronavirus. Men først fredag startet Hurtigruten arbeidet med å orientere passasjerene.

Fylkeslegen i Troms og Finnmark har varslet at de skal granske Hurtigrutens håndtering av smitteutbruddet, og politiet har sagt at de oppretter en undersøkelsessak. På bakgrunn av denne vil politiet vurdere om det skal startes en etterforskning av mulige straffbare forhold, som brudd på smittevernloven.

Les også
69 kommuner og alle fylker berørt av koronautbruddet på Hurtigruten

69 kommuner berørt

Fredag kveld ble det klart at alle passasjerene på skipets to siste seilaser, i alt 386 personer, måtte sitte i karantene etter flere smittetilfeller blant besetningen på skipet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge FHI er 69 kommuner over hele landet berørt av utbruddet.

Hele mannskapet på båten, i alt 160 personer, er testet. Alle er nå enten i isolasjon eller karantene om bord på skipet, som ligger til kai i Tromsø.

Om lag 40 passasjerer som fortsatt er i Tromsø, er i karantene. Alle som er smittet, er isolert og blir fulgt opp der de er, ifølge Tromsø kommune.

Hurtigruteskipet Roald Amundsen ligger til kai i Breivika. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix