STENGT GATE: Næringslivet i sentrum og Coco-driver Heidi Andresen reagerer på at Kongens gate stenger et år til. Heidi Østhus Erikssen (innfelt) mener vi som forbrukere nå må ta ansvar. Foto: Lise Rønningen/Privat

Vi som forbrukere må komme på banen. Nå!

Det er på tide å stikke fingeren i jorda. For bysentrum tørker inn, og trenger sårt noen vanndråper - for å ikke snakke om en skikkelig regnskur, skriver Heidi Østhus Erikssen i dette leserinnlegget.

Det hjelper ikke lenger å bare rope på politikerne, vi som forbrukere må komme på banen. Nå.

Denne uken kom nyheten om at Kongens gate, en av hovedpulsårene inn til bykjernen, skal holdes stengt til julen 2022. En ny nedtur for handelstanden i Skien sentrum, som allerede har hatt tøffe år med pandemi og store byggeprosjekter.

For hvem reiser til byen når alle veier er stengt, det er vanskelig å finne parkering og det er byggestøy på alle kanter? Svaret er dessverre veldig få. De fleste reiser til Herkules eller finner det de skal ha på nettet.

Les også
Janteloven og nettrollene lever i beste velgående. Også i Skien.

Og så sitter de hjemme og klager over at tilbudet i sentrum er for dårlig og at det er synd at nok en butikk må lukke dørene og takke for seg.

Jeg bodde i Oslo det første året av pandemien. En by som vanligvis har et yrende folkeliv, stengte ned og ble en spøkelsesby. I lang tid. Men når butikker, kafeer og restauranter åpnet igjen i sommer - strømmet folk ut i gatene igjen, restauranter og kafeer var fullsatte og butikkene fikk merke at shoppelysten var tilbake.

Hva skjedde her i Skien? Fint lite, iallfall ikke nok. For det er mange som fortsatt sliter - til tross for at det nå er få restriksjoner i kommunen.

Misforstå meg rett, jeg skjønner at alle ikke har økonomi eller lyst til å gå ut og spise ukentlig, ei heller shoppe til stadighet. Men poenget er at alle monner drar. I stedet for å handle hos nettgigantene for å spare en 100-lapp på en jakke eller et par sko, så kan du kanskje legge den igjen hos en av sentrumsbutikkene. Der skal jeg love deg at den betyr mye.

Les også
Kjære bekymrede menn. Skjerp dere!

All ære til alle som jobber og driver butikker, restauranter og kafeer i sentrum. Dere har funnet nye måter å nå frem til kunder på i særdeles vanskelige tider. Tilbud som hjemlevering, private shoppingseanser, visninger av kolleksjoner i sosiale medier - alt dette krever masse jobb dere fortjener en skikkelig honnør for innsatsen.

Nå er det vår tur. Vil du ha et yrende folkeliv og gode tilbud i sentrum? Da må du faktisk bruke dem vi har. Og du må gjøre det nå, før vi mister flere.

Heidi Østhus Erikssen, Skien-innbygger