Norsk Hyttelag kaller regjeringens hytteforbud unødvendig inngripende, og krever at det endres før påske. Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

Hytteeiere krever at hytteforbudet endres til påske

Hytteeierne mener at hytteforbudet treffer urettferdig og krever at reglene endres før påske.

– Et totalforbud mot å være på hytta er unødvendig inngripende. Vi krever at karantene­forskriften endres, sier generalsekretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag.

Regjeringen forbød torsdag å være på hytta hvis den ligger utenfor hjemkommunen. Brudd på forbudet kan straffes med bøter eller fengsel.

Les også
Kreftsyk mor får nei til å isolere seg på hytta: – Kunne reddet livet hennes

Skiller ikke

Norsk Hyttelag representerer 600.000 hytteeiere. De krever nå at forbudet utformes på nytt innen påske, slik at det bare forbyr opphold som faktisk medfører økt smitterisiko.

Bringsvor peker på at dagens forskrift gjør det forbudt for folk fra Lillehammer å dra på hytta på Sjusjøen, mens det er greit om de har hytte på Nordseter.

– Det skilles ikke mellom små, sårbare hyttekommuner og bykommuner med stor helårsbefolkning og eget sykehus, sier han.

Les også
Bryter du det nye hytteforbudet risikerer du både bøter og fengsel

Lavere risiko

Han sier også at det kommunale helsevesenet må være tilpasset antall hytter og mener det var noe kommunen påtok seg da de tegnet hyttene inn i sine reguleringsplaner.

– Risikoen ved å reise på hytta i påsken vil være lavere for flere av oss enn den var for bare en eller to uker siden. Svært mange av landets hyttekommuner vil være i god stand til å ta mot friske hyttegjester som kommer rett fra karantene, sier Bringsvor.

Les også
– Da vil vi fysisk stenge ned hele hyttefeltet, trolig ved å blokkere veiene med kjøretøy