annonse

I tre dager er disse tjenestene stengt

NEDE
NEDE: Fra 25. til 28. april blir det nedetid for alle kjøretøytjenester. (Foto: NTB Scanpix)

Mellom 25. og 28. april blir det nedetid for alle kjøretøytjenester, opplyser Statens vegvesen.

Tarald Reinholt Aas

Statens vegvesen skal snart legge om til nytt motorvognregister. Det innebærer at data om 11 millioner kjøretøy går veien fra gammelt til nytt system – og kommer til å berøre brukere både av trafikkstasjonene og vegvesen.no, opplyser Statens vegvesen i en pressemelding. 

Nedetiden blir fra 25. til 28. april. 

– Vi beklager at vi er nødt til å stenge tilgangen til tjenestene såpass lenge. Det er et 40 år gammelt system som skal fornyes, samtidig som vi skal installere og teste nye løsninger, sier Erik Johannessen i Statens vegvesen i pressemeldingen. 

Så hvordan forholder man seg? 

Statens vegvesen trekker frem følgende punker: 

  • Godkjenn salgsmeldinger innen 24. april: Har du sendt eller mottatt en elektronisk salgsmelding bør du få denne godkjent i løpet av 24. april, hvis ikke kan den løpe over fristen på 10 dager. Dersom fristen er overgått når systemene går opp igjen vil du måtte starte eierskiftet på nytt.

  • Fra 29. april betaler du omregistreringsavgiften direkte til Skatteetaten ved å bruke Statens vegvesens digitale selvbetjeningsløsninger. Det blir ikke lenger mulig å betale avgiften på en trafikkstasjon. 

  • Fra 29. april må du også legitimere deg når du leverer salgsmelding på papir. Det gjør du enten ved å levere salgsmeldingen digitalt på vegvesens hjemmesider, eller ved fysisk oppmøte på trafikkstasjon. Legitimeringsplikten innføres for å ivareta sikkerheten til deg som kjøper eller selger bil. Her er det ofte snakk om store pengesummer som skal skifte eier, og Statens vegvesen er opptatt av å legge til rette for sikre og åpne transaksjoner.  

Ettersom de ansatte på trafikkstasjonene heller ikke har tilgang til kjøretøytjenestene i perioden systemene er nede, kommer mange trafikkstasjoner til å holde stengt, opplyser pressemeldingen.