– Jeg trodde jeg ble kidnappet. Jeg satt med hendene sånn her i baksetet for å forsvare meg, forteller Tobias Gulløy fra Brevik.

12-åringen knytter nevene og viser hvordan han forberedte seg på å ta igjen dersom taxisjåføren virkelig hadde kidnappet han. Det var heldigvis ikke det som skjedde, men 8. klassingen rakk å tenke mye i løpet av de 45 minuttene han trodde han var kidnappet.

Nye sjåfører

– Jeg visste at jeg ikke var sterk nok, men ville i hvert fall prøve å ta igjen, sier han.

Tobias sitter rundt kjøkkenbordet sammen med mamma Evelyn og pappa Rune. Alle tre fikk en start på skoleåret de helst skulle vært foruten.

OPPGITTE: Foreldrene Evelyn og Rune Gulløy er lite imponert over Telemark taxi. Foto: Lise Valbø Rønningen

Tobias går på Bovis, et spesialpedagogisk tilbud på Stridsklev skole. Han har spesielle behov og blir kjørt og hentet av taxi når han skal på skolen. Det har fungert helt strålende frem til denne uken.

– Vi har bare lovord å si om Grenland Taxi, som har kjørt til nå. De var fantastiske med alle elevene, kjente dem og visste akkurat hvordan de skulle gjøre barna trygge. Det er svært viktig at disse elevene har forutsigbare rammer. Små endringer kan gjøre dem engstelige, sier Evelyn.

Hun og ektemannen er derfor oppgitte og frustrerte over hva som skjedde da Telemark Taxi denne uken tok over skoleskyssen.

Det startet med at de ikke fikk telefonen de var blitt lovet, hvor foreldrene skulle få praktisk informasjon om oppstart.

Fikk ikke informasjon

– Telemark Taxi skulle ringe innen lørdag klokken 18.00, men det skjedde aldri. Vi fikk heller ingen SMS. Tobias stod derfor ute og ventet fra klokken 07.30 mandag morgen, men det kom ingen bil før klokken 07.55, sier Rune.

Slike uforutsette forsinkelser gir ekstra utfordringer for Tobias, som fungerer best når ting går som planlagt. Det som skjedde dagen etter var derimot langt verre for 12-åringen. Da hadde han overnattet på Saturnveien barn og ungdomssenter for avlastning, og avtalen var at han skulle hentes der.

Taxisjåføren kom derimot først hjem til familien i Brevik.

– Vi ble oppringt 08.10 og de lurte på hvor sønnen vår var. Vi fikk gitt beskjed om at han skulle hentes på Saturnveien, som avtalt, sier Rune.

Tobias ble etter hvert hentet på rett sted, men det var da problemene virkelig startet.

– Gråt inni meg

Kjøreturen bort til Bovis tar normalt mindre enn ti minutter. Tobias måtte i stedet være med på en kjøretur i 45 minutter, som endte opp på Porsgrunn videregående skole.

– Jeg sa fra at han kjørte feil. Han spurte om jeg kunne si hvor han skulle kjøre og jeg sa jeg skulle til Bovis. Jeg gråt inni meg og var livredd, forteller Tobias.

Skolen ringte foreldrene og fortalte at Tobias ikke hadde kommet, og at de ikke visste hvor han var.

– Jeg er glad de ringte Rune først, for jeg hadde blitt helt hysterisk. Vi er veldig takknemlige for den gode jobben rektor og de ansatte på Bovis gjør for å trygge Tobias og oss foreldre, slik at vi tør fortsette å bruke taxi, sier Evelyn.

45 MINUTTER BORTE: Foreldrene Evelyn og Rune Gulløy skulle gjerne visst hva som skjedde da sønnen Tobias (12) ble kjørt rundt av en taxisjåfør i 45 minutter. Foto: Lise Valbø Rønningen

Foreldrene vet lite om hva som skjedde i de 45 minuttene Tobias var borte.

– Hvor var barnet mitt i disse 45 minuttene? Hva skjedde, og hvem var han sammen med? Det har vi spurt Telemark taxi om, men ikke fått svar på. Det er på en måte bra at dette skjedde med Tobias, som har språk og fint kan uttrykke seg. Det er flere av elevene ved Bovis som ikke har språk, sier Rune.

Dette svarer Telemark Taxi

Telemark Taxi vil ikke kommentere den konkrete hendelsen, men bekrefter at de har fått et avvik som gjelder skoleskyss.

– Vi har vært i møte med fylkeskommunen og skolen, og håndterer dette som et avvik. Vi har lang erfaring med å kjøre skoleskyss og vet at dette må være forutsigbart for elevene. Hendelser kan forekomme, men vi skal gjøre vårt for at det ikke skal skje igjen, sier Bjørn Johannessen, daglig leder i Telemark Taxi.

– Hvordan er det egentlig mulig å kjøre feil som taxisjåfør? Har de ikke GPS i bilen?

– Jo, det har de. Jeg kan som sagt ikke kommentere den konkrete hendelsen, sier Johannessen.

Når det gjelder telefonsamtalen som foreldrene til Tobias aldri fikk før skolestart, så kaller han det en glipp.

– Vi hadde en ny ringerunde onsdag kveld. Hvis de ikke fikk telefon eller SMS før oppstart mandag, så beklager vi det, sier han.

Telemark og Vestfold Fylkeskommune har ansvar for skoleskyssen.

– Sånne avvik skal ikke skje, men utover det kan vi ikke kommentere den konkrete hendelsen. Vi har hatt møte med både skole, kommune og transportør og har satt i gang tiltak, sier Wenche Fougner, som er teamleder for skoleskyss i Vestfold og Telemark Fylkeskommune.