Varden møter «Tor» hjemme i hans leilighet i Skien. Av hensyn til barn og arbeidsplass ønsker han å være anonym – men mange i omgangskretsen vet at han har et sexliv litt utenom det vanlige.

For få år tilbake levde han et helt vanlig A4-liv med kone og barn. Nå lever han ut fantasiene sine hver uke og er i fast forhold med tre ulike kvinner.

Den siste møtte han i en orgie på en swingersfest.

– Alle er informert om hverandre og har samtykket til det. Jeg skjønner at dette ikke for alle, men det fungerer godt for oss, sier han.

En av kvinnene er til stede under intervjuet, men ønsker ikke å uttale seg utover at de har det fint sammen og at det er uproblematisk å dele ham med to andre kvinner. Selv har hun en annen kjæreste i en by på Østlandet.

I seks år har «Tor» vært en aktiv swinger. Så hvordan går man fra et vanlig A4-liv til å ha flere partnere og delta på sexfester flere ganger hver måned?

– Jeg har nok alltid hatt et ønske om å ha noe mer spenning i hverdagen. Da jeg ble singel introduserte noen bekjente meg for swingersmiljøet. Det var som å oppdage en helt ny verden og siden har jeg aldri sett meg tilbake.

Swinging defineres som en ikke-monogam seksuell atferd hvor single og par i forpliktende forhold deltar i seksuelle aktiviteter sammen med andre. Fenomenet oppsto i USA på 1950- og 60-tallet.

De som er aktive i swingersmiljøet i Grenland møter hverandre på hjemmefester eller såkalte swingersklubber i Larvik, Tønsberg, Kristiansand eller Oslo.

– Jeg kjenner til flere par her i distriktet, og møter dem med jevne mellomrom. Men jeg er helt sikker på at det er mange par og single i denne byen som driver med dette under radaren også, sier «Tor».

På klubbene arrangeres det fester flere ganger i uka. På hver fest er det mellom 10-100 deltakere. Først er det mingling, og senere på kvelden kastes klærne. Da kan par eller single som har funnet tonen ta den ett eller fem skritt videre. Deltakerne kan benytte private rom, men de aller fleste oppholder seg i et stort fellesrom.

– Noen liker å observere og andre liker å bli sett. De fleste er der for å ha det gøy og ønsker å delta. Det blir fort hett og mye aktivitet i fellesrommet.

Samtykke, beskyttelse og god hygiene er ufravikelige krav på festene.

Kun én av kjærestene til «Tor» er selv aktiv i swingersmiljøet. De går på fester både sammen og hver for seg.

– Vi møttes jo selv på en slik fest og vet at det er dette vi tenner på. Så om jeg skal på fest alene, eller med noen andre, får jeg ofte følgende melding i forkant «Kos deg – og send bilder». Det sender jeg til henne også.

«Tor» mener det er flere årsaker til at partnerbytting fungerer godt for ham.

– Jeg personlig føler ingen sjalusi, men får snarere et kick av at partneren får nytelse av noen andre. Så er det selvsagt spennende å møte nye personer hele tiden. Hver uke er noen nye med på disse festene.

Men han har flere ganger erfart at sjalusi er en utfordring for andre par i miljøet.

– Innimellom møter jeg par hvor det er tydelig at en av partene har mer lyst til å delta enn den andre. Hvis en part har følt seg presset til være med går det sjelden bra. Begge må ønske dette om det skal bli en god opplevelse.

For sjalusi er et stort tema i swingersmiljøet.

– Sjalusi er en gjenganger. Å se at partneren har det godt med noen andre kan føre til usikkerhet. Kommunikasjon er nøkkelen - man må snakke om grenser på forhånd og sjekke inn med hverandre underveis, sier sexolog Even Tyr Bjerkeli ved Aleris, og understreker:

– Det er lett å bli revet med for ved nytelse er kroppen full av adrenalin. Det blir som en rus. Nettopp derfor er det viktig å snakke sammen både før, underveis og etterpå.

Bjerkeli har bred erfaring og har blant annet jobbet med par, polyrelasjoner, tenningsmønstre og identitet.

– Swingersmiljøet er høyst oppegående og levende, og finnes stort sett over hele landet. Miljøet er mangfoldig, og består tradisjonelt av etablerte par som ønsker å ha sex med andre innenfor gitte rammer, som oftest uten romantiske følelser involvert. De møtes på hjemmefester eller på klubber i storbyene, der også single deltar.

Sexologen tror samfunnets fordommer er en av grunnene til at swingersmiljøet er så lukket.

– Dette er såkalt normbrytende seksualitet, og mange stempler dette miljøet som folk som er utro eller egoistiske. Det er ikke riktig. I swingersmiljøet finner man samtykkende voksne mennesker som har gode opplevelser. Det er bare positivt å finne nytelse der det passer for en selv, sier han.

Ifølge sexologen møtes swingerne hovedsakelig for å ha sex med hverandre og andre par eller single, men noen er også med for det sosiale.

– Det viktige for mange er å møte likesinnede i ordnede forhold, der man ikke møter fordømmelse og at den seksuelle aktiviteten er sunn, sikker og samtykkende, sier Bjerkeli.

Tilbake til leiligheten i Skien. Lysene er dempet, og stua er full av stearinlys. «Tor» stryker kjæresten på låret. Hun er på et todagersbesøk før hun skal tilbake til samboeren. Til helgen får skiensmannen besøk av en av de andre kjærestene.

– Å knulle hvem man vil offentlig (med deres samtykke) uten å møte fordømmelse er fantastisk. Det er så viktig med seksuell åpenhet, og jeg skulle ønske det var større aksept og åpenhet for vårt miljø.

– Hva er den største utfordringen med å være swinger i en liten by?

– For meg er det ingen utfordringer. Det eneste minuset er at det blir en del reise og kjøring. Men det er nok ikke alle som er like komfortable med å plutselig møte en du hadde orgie med i helgen i jobbsammenheng, på trening eller i gågata uken etter. Det kan fort skje her!

– Kan du være i et monogamt forhold?

– Absolutt. Det er ikke lenge siden jeg var i et monogamt forhold i ett helt år. Det er heller ingen forutsetning at partneren er swinger.

– Men vi må matche hverandre seksuelt, og det skal nok litt til å innfri alle lystene mine, sier han og smiler.