Fortvilte naboer forteller om bråk døgnet rundt og at de ikke føler seg trygge til å gå ut alene.

– Situasjonen er blitt langt verre enn det som er innenfor rimelighetens grenser, skriver en skiensinnbygger, som bor ved siden av en kommunal leilighet, i en e-post til kommunen.

– Bare kjempetrist

I Skien er det over tusen kommunale boliger. Innsenderen, som er nabo til en av dem, forteller om høylytt krangling mellom beboere, seksuell aktivitet på utsiden av huset, utrygghet for naboene og ikke minst mangfoldige utfordringer.

– Boligen tiltrekker seg en rekke mennesker med ulike utfordringer, noe som ytterligere kompliserer situasjonen og øker bekymringen for sikkerheten i området, står det å lese i e-posten.

Varden har også snakket med den aktuelle naboen til den kommunale boligen med fire boenheter.

– Det er egentlig bare kjempetrist. I to boenheter er det folk som oppfører seg stort sett fint. Så er det to andre som skaper problemer for alle, forteller naboen.

– Det er sørgelig å se, og det virker som ingen bryr seg om dem, legger vedkommende til.

Kontaktet politiet

Både politisjef i Telemark, Dag Størksen, og eiendomssjef Anita Ballestad i Skien kommune kjenner til det konkrete tilfellet som innsenderen beskriver.

Varden er kjent med at innsenderen ved flere anledninger har kontaktet politiet for å varsle om flere forhold.

– Vi er opptatt av å ta alle meldinger på alvor. Det er vår oppgave, om folk føler seg utrygge eller om det er andre ordensmessige forhold, å rydde opp. Jeg mener vi er flinke til å prioritere, sier Størksen.

FORTSTÅR UTRYGGHET: Politisjef i Telemark, Dag Størksen, sier han forstår at ulike hendelser ved noen kommunale boliger kan være ubehagelige. Foto: Fredrik Nordahl

Sex langs husveggen

I helgen ringte innsenderen flere ganger til politiet. Bare noen meter fra inngangsdøren til vedkommende hadde en mann og kvinne sex langs husveggen til den kommunale boligen. Et par dager senere gjaldt henvendelsen bråk. Politiet dukkt aldri opp. Dag Størksen sier han forstår at slike opplevelser kan være ubehagelig.

– Operasjonssentralen har vurdert begge hendelsene opp mot andre pågående oppdrag, og avsluttet dem med «ikke kapasitet». Det vil alltid være slik at politiet må vurdere pågående hendelser opp mot hverandre, og gi prioritet til det som fremstår som mest alvorlig.

– I dette tilfellet dreide meldingene seg om ordensforstyrrelse og mulig bruk av narkotika. Jeg forstår godt at slike opplevelser er ubehagelige for naboer og at det påvirker trygghetsfølelsen. Det tar vi på største alvor og politiet har ved flere tidligere anledninger fulgt opp meldinger som har kommet fra samme sted, sier Størksen og legger til:

– Politiet ønsker å bidra med hva vi kan for å skape et trygt og godt Telemark, men det er dessverre slik at vi ikke har kapasitet til å rykke ut på alt, og i disse tilfellene var politiet opptatt med andre forhold som gjorde at det dessverre ikke var kapasitet til å følge opp der og da.

Personlig klage

Eiendomssjef Anita Ballestad sier at om det er uønska hendelser tilknytta kommunale boliger, så må klagene gå på personer og ikke et hus eller område.

PLASSERING: Eiendomssjef i Skien kommune, Anita Ballestad, sier at av hvem som blir plassert hvor i kommunale boliger. Foto: Jan Bjorn Taranrod

– Når det er klager, så må vi ha dem på person, ikke på en blokk eller noe slikt. Vi må ha en dedikert klage. Og den håndterer vi med tanke på husleiekontrakten og hva som står der. Om de involverte ikke forholder seg til den, så må vi si fra og håpe det blir bedre. Om ikke det blir bedre og det kommer nye klager, så vil det være vurderinger opp mot en eventuell oppsigelse av leiekontrakten, forklarer Ballestad.

Hun er klar på at kommunen kan lite gjøre med den type meldinger som kommer inn til politiet.

– Nei, Gud hjelpe meg! Om folk har sex på utsida av eller inni huset, eller om det er slåssing eller bråk, så er det politiets oppgave, sier hun.

Men plasseringen av hvem som får kommunal bolig er kommunens ansvar, og Ballestad trekker fram at kommunen er opptatt av hvor brukere av kommunale boliger plasseres. Et eget tildelingsutvalg er med å vurdere dem som søker om kommunale boliger.

– Vi har vedtak på å spre bosettingen, og vi samarbeider med blant annet helse og omsorg, barnevernet og Nav, sier hun.

Til dette sier Dag Størksen i politiet at særlig plasseringen er viktig.

– Vi kan gi råd og vink om dette. Men det er vanskelig å gå helt inn på individ-nivå. Generelt kan vi imidlertid si at man ikke bør plassere for mange utfordrende personer på samme sted, sier Størksen.

I brevet fra innsenderen trekkes det fram et ønske om dialog om tema med kommunen.

– Jeg er tilgjengelig for ytterligere samtale eller informasjon om situasjonen, og ser fram til å høre fra dere angående hvilke tiltak som kan settes i verk for å løse disse problemene, skriver innsenderen.

– Er dette noe kommunen kommer til å ta initiativ til overfor dem det gjelder?

– Vi vil gi et svar til nabo utifra henvendelsen. Lokalutvalget er en arena for slike henvendelser også, svarer Anita Ballestad.