Video: Dagbladet (gjengitt med tillatelse).

Det er satt av tre dager til rettssaken som innledes i Buskerud tingrett onsdag. Bakteppet er voldshendelsene utenfor Esso Deli de Luca på Kongsberg natt til søndag 30. oktober i fjor.

Saken ble kjent for offentligheten da Dagbladet publiserte en overvåkingsvideo fra Esso-stasjonen i slutten av april.

Slått gjentatte ganger i hodet

Om lag klokka 01.45 den aktuelle natten i oktober skal politimannen fra Telemark ifølge tiltalen ha lagt Kevin Winness Simensen (27) i bakken for så å slå vedkommende gjentatte ganger i hodet og på kroppen med knyttet neve.

Den tiltalte politimannen skal også ha sprayet Winness Simonsen med pepperspray og slått ham i hodet og på kroppen med teleskopbatong.

Politimannen må dessuten svare for å ha slått en annen mann i låret med teleskopbatong. Minst ett av slagene medførte kraftig hevelse og smerter i flere dager for mannen, ifølge tiltalen.

ALVORLIG: Det er satt av tre dager til rettssaken som følge av det som hendte ved Esso Deli de Luca på Kongsberg siste helgen i oktober i fjor. Foto: Andreas Soltvedt

Mener han handlet innenfor rammene

Nylig grep Riksadvokaten inn og skjerpet tiltalen mot politimannen fra Telemark. Han er nå tiltalt for grovt uaktsomt å ha brutt sin tjenesteplikt. Skjerpingen innebærer at politimannen kan måtte sone fengselsstraff dersom retten finner ham skyldig.

På spørsmål fra Varden svarer Kevin Winness Simensen at han ser fram til å komme i gang med rettssaken slik at han også kan komme i gang med behandling for det han opplevde.

– Jeg håper at han (politimannen red.anm.) får den reaksjonen han fortjener, sier Winness Simensen.

Politimannens forsvarer, John Christian Elden, uttalte nylig at den utvidede tiltalen ikke endrer faktum i saken.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld. Han mener han anvendte makt innenfor den rammen tjenesten gir anledning til, sa Elden til Dagbladet for en drøy uke siden.

REPRESENTERER TILTALTE: Advokat John Christian Elden er forsvarer for politimannen. Foto: Fredrik Nordahl

Fra forelegg til grov uaktsomhet

Aktor i straffesaken er Marit Oliver Storeng, som også er påtalefaglig etterforskingsleder i Spesialenheten for politisaker.

Storeng ville først gi politimannen et forelegg. Dette ble imidlertid omgjort av Terje Nybøe, sjef for Spesialenheten for politisaker. Nybøe tiltalte i stedet politimannen for kroppskrenkelse. Så endret altså Riksadvokaten tiltalen igjen, denne gangen til grov kroppskrenkelse.

En annen polititjenestemann har fått 12.000 kroner i bot etter å ha slettet en video fra et vitne som var til stede under basketaket natt til 30. oktober i fjor.

Vitnet har seinere anmeldt polititjenestemannen for å ha motarbeidet rettsvesenet, meldte Dagbladet 20. juni.