Det tikket inn mange spørsmål fra leserne da finansrådgiverne Sobin Prabaharan og Anniken Cappelen Søvik i DNB Telemark stilte seg til disposisjon og gå sine ekspert-råd i løpet av et to timer langt nettmøte torsdag kveld.

Leserne lurte på alt fra om det lønner seg å investere i varmepumpe på hytta, til pensjonssparing og reforhandling av boliglån.

Se hvilke spørsmål Vardens lesere sendte inn her:

Siste innlegg

Send dine spørsmål til ekspertene her!

Send inn

Investere i solcellepanel?

Hei,

Vi bor i gammelt hus og bruker mye strøm. Vurderer å investere i solcellepanel - tror dere dette vil være lønnsomt?

Varden-leser

Hei :)

Det tror vi kan være lurt slik strømprisene utvikler seg. Vi erfarer også at flere tar kontakt med banken for å låne til akkurat dette. Har man mulighet til å gjøre tiltak på boligen som kan være energi - og strømbesparende over tid, er dette til anbefale. Energiklasse A og B på boligen gir dessuten noe bedre betingelser på lånet også :)

Sobin & Anniken.

Anniken Cappelen Søvik

Har dere tips til studenter?

Har dere noen tips til studenter?

Varden-leser

Hei :)

Det kan være vanskelig å få pengene til å strekke til som student.

Sobin og Anniken sine beste tips er:

Sett opp budsjett: Et budsjett hjelper deg med å ha kontroll over pengene dine. Begynn med å kartlegge hva du bruker penger på i dag, før du sjekker om det er noen steder du kan kutte ned. Skriv så ned postene i budsjettet ditt med de summene du har bestemt deg for.

Unngå matfella: Mat er gjerne en stor utgiftspost i budsjettet fordi du gjerne kjøper det på impuls. Daglige besøk i kantina, kafeer og lignende kan fort bli mye dyrere enn du hadde sett for deg.

Lag deg matpakker som du kan ha med på skolen og en ukes-meny for middager der du kan gjenbruke matvarer. Da kan du både spise godt og spare penger. Vi anbefaler også å sjekke ut ulike mattilbuds-apper eller se om det er noe god overskuddsmat på matsvinn-appen «To good to go».

Lån eller kjøp brukte bøker: Bøker er dyrt, og du skal jo bare bruke de i en kort periode. Derfor anbefaler vi at du enten låner fra biblioteket, deler med en studievenn eller kjøper brukt. Her kan det være ganske mye å spare hvis du skal studere i noen år.

Bruk godene du får som student: Det finnes masse studentrabatter. Som oftest får du utdelt en bok når du starter på semesteret og denne inneholder masse rabatter. Du kan også finne rabatter på Studenttoget sine sider.

LYKKE TIL MED STUDIENE!! :)

Sobin & Anniken.

Anniken Cappelen Søvik

Hva skal til for å få boliglån?

Hva skal til for å få boliglån?

Camilla

Hei Camilla :)

Veldig bra spørsmål.

Først og fremst må man ha en fast inntekt slik at man kan betjene låneutgifter fra måned til måned. Utdannelse teller også positivt.

For å ta opp lån til bolig må du som regel ha minimum 15% egenkapital, lånebeløp kan ikke være mer enn fem ganger egen inntekt. Du skal også kunne tåle en renteøkning på 5% fra dagens rentenivå.

Sobin & Anniken.

Anniken Cappelen Søvik

Vil dere fortsatt anbefale sparing i aksjefond?

Hvordan er mulighetene for å forhandle renten på boliglånet nå?

Og vil dere anbefale sparing i aksjefond like sterkt nå som for et år siden?

Anniken

Hei Anniken :)

Det er absolutt lurt og ta en telefon til banken vedrørende betingelser på lån og forsikring. Alternativt sjekke medlemsfordeler via eventuelt fagforbund eller andre ordninger.

Aksjefond er et godt alternativ til langsiktig sparing selv i dag. Når markedet faller, får man kjøpt aksjer/fond for en rimeligere penge derav får man mer for pengene! Skal en investere i dette, bør man tåle at det svinger.

Anniken & Sobin.

Anniken Cappelen Søvik

Varmepumpe på hytta?

Vil det lønne seg å investere i varmepumpe på hytta?

Line A

Hei Line :)

En varmepumpe sies å skulle spare deg for penger over flere år, ettersom det er en energieffektiv løsning, som igjen kan redusere strømregningen din. Men her er det flere faktorer som spiller inn. Hvor ofte bruker dere hytta? Har dere andre oppvarmningsmuligheter? Det å kjøpe en varmepumpe er en investering, så bør avveies nøye.

Sobin & Anniken.

Anniken Cappelen Søvik

Hva skal man gjøre for å unngå at bufferkontoen blir tom?

"Alle" økonomifolk sier at man skal ha en buffer på tre månedslønninger til dårlige tider. Nå er det dårligere tider, og mange må sannsynligvis bruke av bufferen. Hva skal man gjøre for å unngå at bufferen blir tom? Og hva skal man gjøre den dagen den ER tom?

Varden-leser

Hei :)

Hvor mye du bør ha i buffer avhenger av livssituasjonen din, hvor mye du eier og hvor gamle eiendelene dine er.

Begynner bufferkonto å bli tom kan det være lurt og gå gjennom sin egen økonomi og se om det er potensial til å kutte andre poster. Bufferkonto er til for å brukes, allikevel er det viktig å ha kontroll på hva som kommer inn og hva som går ut av konto. Her får ofte mange seg en overraskelse når de dypdukker i transaksjonene sine.

Det er lett å tenke at en liten justering ikke har så mye å si, men det har det. Når du justerer forbruket ditt, får forhandlet deg til bedre avtaler og kanskje dropper noen kjøp, da har du plutselig spart mange tusen i løpet av et år.

Anniken og Sobin sine sparetips:

Mat: Planlegg handleturene dine, ha alltid med deg handleliste og handlenett, og aldri gå sulten i butikken. Husk å se på kiloprisen, og ta en svipptur innom tilbudsdisken.

Avtaler: Du kan spare mye på å forhandle deg til bedre lånerente eller bedre pris på forsikringer og strøm. Gå også gjennom alle abonnementer og streamingtjenester. Kanskje kan du kutte noen.

Kjøp brukt: Istedenfor å alltid kjøpe nytt kan du heller sjekke bruktmarkedet. Der kan du finne nesten ubrukte klær, møbler og sportsutstyr. Det går også an å byttelåne med venner. Benytt deg av prisgarantier på de butikkene som har det. Plutselig kan du få en vare mye rimeligere fordi den er på tilbud et annet sted.

Generelt: Hvis det er noe du har skikkelig lyst på, still deg følgende spørsmål: Må jeg ha det? Er det verdt det? Og gjør det meg lykkeligere? Hvis svaret er nei, så sparte du de pengene!

Sobin & Anniken.

Anniken Cappelen Søvik

Er det nå jeg burde investere i hytte, siden hyttemarkedet går så tregt?

Hei. Hvor er vi om to år? Tilbake til normalen? Er det nå jeg burde investere i hytte, siden hyttemarkedet går så tregt?

Henrik

Hei Henrik :)

Det er vanskelig å svare på. Det skjer veldig mye i verden for tiden, som skaper mye usikkerhet og uro i markedet.

Etter flere års prisvekst skal fjellhytteprisene betydelig ned de neste årene, mener fjellhyttemeglerne. Bakgrunnen er ekstreme strømutgifter og økte renter blant annet.

Det er ikke sikkert vi skal tilbake til nivåene som har vært de seneste årene. Hva som blir den nye «normalen» vil tiden vise.

Anniken & Sobin.

Anniken Cappelen Søvik

Hva er best for framtidig økonomi som pensjonist?

Hva er best for framtidig økonomi som pensjonist, hvis man har en normal inntekt og normal størrelse på huslån; Å betale ned på huslånet så mye man kan eller å starte pensjonssparing?

Yngve

Hei Yngve :)

Vi vil anbefale deg til å betale ned på boliglånet. Videre vil vi råde deg til å opprette en spareavtale på pensjonssparing så tidlig som mulig. Folketrygden og arbeidsgiver bidrar med en del og resten må du sørge for å spare selv. Jo mer du setter av til pensjon, jo mer vil du ha leve av i fremtiden.

Anniken & Sobin.

Anniken Cappelen Søvik

Hvor skal jeg plassere kr. 15.000 som er til overs?

Hva ville du gjort hvis du hadde 15.000 kroner til overs? Betale ned huslån eller sette det på konto? Er det en for liten sum til å starte med aksjesparing for?

Kari (35)

Hei Kari :)

Hvordan du bør plassere de kr. 15.000 kommer an på din situasjon. Har du dyr gjeld som for eksempel forbrukslån/mastercard bør dette prioriteres først. 15.000 kroner kan også være en kickstart på bufferkontoen til uforutsette utgifter. Er alt dette på plass, kan investering i aksjer/fond være et godt alternativ. Ingen sum er for liten !!!:)

Anniken & Sobin.

Anniken Cappelen Søvik

Aksjer eller fond?

Hei.

Ser i det nye statsbudsjettet at utbytte på aksjer skal heves fra 1,6 til 1,72 noe som vil gi 38% skatt i stedenfor 22% som det er nå. Rentefond vil fortsatt skattes med 22%. Vil det da lønne seg å sette pengene i rentefond de kommende årene gitt også den usikkerheten vi befinner oss i? Vet at aksjesparing over lang tid har gitt gevinst (i historisk perspektiv), men kanskje tiden for dette er over en stund - hva tenker dere.?

PS! Har ca. 15 år igjen av min pensjonsparing.

Børre A. Pedersen

Heisann Børre :)

Veldig godt spm! Vi er inne i en usikker tid med både renter, sparing, strøm, matpriser med mer. Vi anbefaler at du tar kontakt med f.eks et spareteam. De kan gi deg konkrete innspill på hva som kan lønne seg på sikt.

Sobin & Anniken.

Anniken Cappelen Søvik

Pensjonssparing

Jeg er i begynnelsen av 30-årene og vil starte med pensjonssparing. Hvor mye bør jeg sette inn i måneden og hvordan bør jeg fordele sparingen?

Varden-leser

Hei :)

Så flott at du tenker å komme i gang med egen pensjonssparing. Egen pensjonssparing vil bli viktigere og viktigere.

Du trenger ikke å spare store summer, men noen hundrelapper i måneden vil komme godt med. Små summer kan vokse seg veldig store over tid. Konkret sum som settes av hver måned bør vurderes ut i fra livssituasjon og inntekt. Vårt beste tips er å ha fast trekk når lønna kommer inn. Lykke til med pensjonssparing.

Sobin & Anniken.

Anniken Cappelen Søvik

Hvordan prioritere pengene sine?

Hei, jeg er i ferdig med å arve en del penger, og lurer på om dere har investeringstips? Bør jeg investere i aksjer, fond, eller bør jeg kun bruke pengene på å betale ned studie- og boliglån? Og hvis dere mener at jeg bør investere i aksjer, har dere noen anbefalinger?

Takk :-)

Helene

Hei Helene :)

Her er Sobin og Anniken sin liste over hvordan du bør prioritere:

-Bli kvitt kredittkortgjeld & dyre lån

-Sette av til en buffer i tilfelle uforutsette utgifter

-Nedbetal boliglån

-Kortsiktig sparing til feks. ferie eller oppussing. Disse pengene bør settes på en sparekonto

-Langsiktig sparing til for eksempel pensjon i aksjemarkedet

Sparing i fond og aksjer er godt alternativ hvis du tenker langsiktig sparing. Her vil vi anbefale deg å laste ned Spareapp/digital fondsrådgiver. Ved å svare på noen enkle spørsmål ift. tidshorisont for sparing, ønsket risiko etc. så får du opp forslag til konkrete fond som passer deg.

Anniken & Sobin.

Anniken Cappelen Søvik

Strømavtale

Hei! Jeg har fastprisavtale på strøm, og lurer på om dere vet om denne avtalen vil gjelde i ny bolig hvis jeg flytter?

Kari!

Hei Kari :)

Nei, strømavtalen gjelder på adressen der du bor. Det er ikke gitt at strømleverandøren du har tilbyr avtale på nytt bosted. Vårt tips er å ta kontakt med din strømleverandør og forhøre deg.

Sobin & Anniken.

Anniken Cappelen Søvik

Reforhandle betingelser?

Hvordan går man frem hvis man vil reforhandle boligrenta eller forsikringene sine? Lønner det seg å innhente tilbud fra konkurrenter først?

Sarah

Hei Sarah :)

Du kan spare mye på å forhandle deg til bedre lånerente eller bedre pris på forsikringer. Ta kontakt med banken, forhør deg om det er muligheter ift. nåværende rente og ta en gjennomgang på forsikringer i nåværende forsikringsselskap og konkurrerende. Sjekk også om du har noen avtaler gjennom forbundet ditt.

Sobin & Anniken.

Anniken Cappelen Søvik

Fondssparing i usikre tider

Anbefales fortsatt sparing i fond eller er det "tryggere" med høyrentekonto?

Katharina

Hei Katharina :)

Sparing i fond har mer risiko enn sparing på ordinær sparekonto. Er du avhengig av pengene i nærmeste fremtid er sparing på konto til å anbefale. Planlegger du å spare langsiktig over flere år er fond et godt alternativ. Sparing i fond vil svinge både opp og ned, derav viktig å sitte «stille i båten« samt ha is i magen.

Mvh Anniken & Sobin.

Anniken Cappelen Søvik

Binde renta?

Vil det være en ide å binde renta?

Marianne

Hei Marianne :)

Her anbefales det å ta en vurdering av økonomien sin. Fastrente vil gi mange en forutsigbarhet, slik at en vet hva som skal betales på boliglånet fra måned til måned. Historisk har det ikke lønnet seg å binde renten.

Det går også an å binde deler av lånet, og ha flytende på resterende.

Trenger du forutsigbarhet, er fastrente et godt alternativ!

Mvh Anniken & Sobin.

Anniken Cappelen Søvik

Hvordan påvirker statsbudsjettet for 2023 barnefamiliene?

Hei, jeg lurer på hvordan økonomien til vanlige småbarnsfamilier vil bli påvirket av det nye budsjettet? For eksempel barnetrygd og pris på barnehageplasser.

Hanne

Hei Hanne :)

Maksprisen på barnehage ble redusert i fjor fra 3.315 til 3.050 per måned. Om prisen blir satt ned ytterligere gjenstår å se.

Regjeringen foreslår å utvide barnetrygden med 11 544 kroner i året for enslige forsørgere. I tillegg kan du få utvidet barnetrygd dersom du bor alene med barn under 18 år.

Videre er det varslet 96 millioner til sportsutstyr og fritidsaktiviteter til barn og unge.

Det er mange barn som ekskluderes på grunn av for dyre fritidsaktiviteter. På samme måte som idretten knytter oss sammen, kan den også føre til utenforskap hvis prisen blir for høy.

Mvh Anniken & Sobin.

Anniken Cappelen Søvik
Heidi Erikssen

Hvilke grep kan du gjøre i egen økonomi når «alt» blir dyrere?

Finansrådgiverne Sobin Prabaharan og Anniken Cappelen Søvik i DNB Telemark opplever at mange telemarkinger nå er veldig bekymret for sin egen økonomiske situasjon.

På dette nettmøtet svarer ekspertene på spørsmålene Vardens lesere har om personlig økonomi, sparing, boliglån, forsikring, budsjetter og mye, mye mer.

Hva ønsker du at ekspertene skal hjelpe deg med?

Send dine spørsmål her!

Vi oppfordrer alle som deltar på nettmøte å signere med fullt navn.

– Dette var veldig gøy - og for et engasjement!, sier finansrådgiver i DNB Telemark, Anniken Cappelen. Hun er også DNB-ambassadør, og deler stadig sparetips med sine over 14 000 følgere på instagram.

– Jeg tror det var bra timing for dette temaet for jeg merker helt klart at folk er lystne på å ta til seg råd og tips. Det merker jeg både på jobb, på Instagram og i vennekretsen. Det er nye tider – og folk har mindre å rutte med enn før, sier hun.

Bekymrede kunder

Sammen med kollega Sobin Prabaharan svarte hun på de mange spørsmålene fra Vardens leserne.

– Det var veldig stas å få være bidragsyter, og det kom inn mange skikkelig gode spørsmål - fra alle aldre, virket det som, sier Prabaharan.

Også han opplever at mange kunder er bekymret over alle prisøkningene.

– Vi får daglig henvendelser fra bekymrede kunder. Mange har store boliglån og er bekymret for rentehevingene, andre er i etableringsfasen og lurer på om de fortsatt har råd til å kjøpe hus eller leilighet i det prissegmentet de hadde peilet seg inn på for kort tid siden, sier Sobin, som i tillegg til å være finansrådgiver er fagansvarlig på forsikring.

Han forteller at de opplever en økning i antall kundehenvendelser hver gang renta heves, eller det er nyheter om økte priser.

– Mange har nok nytte av å bli enda mer bevisste på hva som kommer inn og hva som går ut av bankkontoen. Om man har god oversikt kan det være mye å spare.