– Vi pleier å si at det er nok elendighet til alle. Nå ser vi i en klar økning i folk som sliter og trenger hjelp. Det som er fint er at enda flere også ønsker å bidra, sier Nina Meling Haugen, som er leder av Kirkens Bymisjon i Grenland.

Vet du om bedrifter i Telemark som hjelper andre i jula? Skriv om det nederst i saken!

Deler ut mat

De har matutlevering en gang i uka i Porsgrunn, og en rekke andre tiltak for å hjelpe folk som sliter økonomisk eller på andre måter.

I Storgata har de kafe og bruktbutikk, og lokalet er blitt akkurat den møteplassen organisasjonen ønsket da de startet opp i Porsgrunn i 2018.

– Dette er blitt et sted for alle. Her spiser alle mulige slags folk lunsj. Både de som jobber på rådhuset og de som trenger å varme seg litt og slå av en prat. Noen er innom hver dag. Bruktbutikken er også blitt en suksess, sier Signe Tynning, som er butikk- og arrangementsleder i Kirkens Bymisjon.

På vent

Tiltaket På vent er de alene om i Norge, og det er det større behov for enn noen gang.

GA BORT GAVE: Sjefredaktør i Varden (fra venstre) Tom Erik Thorsen, journalist og representant for de ansatte, Caroline TarAngen, ga bort 20.000 til Kirkens Bymisjon ved leder Nina Meling Haugen og butikk- og arrangementsleder Signe Tynning. Foto: Lise Valbø Rønningen

– Behovet er tredoblet siden september. På vent er vårt gratistilbud til alle som har behov for mat. I kafeen kan du kjøpe et ekstra måltid eller kopp kaffe og henge det opp på denne tavla. De som ikke har anledning til på betale selv kan dermed hente tilsvarende når de har behov for det, forteller Tynning og viser fram tavla som står i hjørnet på kafeen.

Flere enn før bidrar også med å kjøpe gratis måltider.

– Folk i Grenland har stor giverglede og et ønske om å hjelpe hverandre, sier Tynning.

Gir bort 20.000 kroner

Varden er en av flere lokale bedrifter som ønsker å bidra. I år har de ansatte foreslått å gi bort pengene til en organisasjon i stedet for å kjøpe julegaver, og valget falt på nettopp På vent-tilbudet til Kirkens Bymisjon.

Forslaget ble godt mottatt av sjefredaktør Tom Erik Thorsen.

PÅ VENT: Kirkens Bymisjons tilbud På vent er kjærkomment for mange som trenger en varm kopp kaffe eller litt mat. Foto: Lise Valbø Rønningen

– Vi gir 20.000 kroner til På vent, som er et konkret og godt tilbud som når ut til mange. Det er ikke en enorm sum, men vi håper det kommer godt med, sier Thorsen.

Summen tilsvarer 333 suppeporsjoner, forteller Tynning.

– Det er fantastisk at bedrifter, næringsliv og privatpersoner bidrar. Dette kommer godt med - ikke minst etter jul. Vinteren som kommer blir svært tøff for mange, sier hun.

– Det er mange som har det trangt for tiden, også bedrifter, men jeg vil likevel oppfordre alle til å gi en liten skjerv til de som trenger det enda litt mer. På vent-ordningen er selvsagt en mulighet, men det er også mange andre organisasjoner som gjør veldig mye bra for andre. De trenger støtte nå, sier Thorsen.

Siste innlegg

  • Vi vet at mange bedrifter i Telemark har gjort sitt for å hjelpe andre de siste ukene. Vet du om noen i næringslivet som har gjort noen gode jule-gjerninger? Fortell om det her!

Send inn