– Vi har innført økt tilstedeværelse av voksne i kantina i lunsjen. Fire lærere og to fra ledelsen er der og følger med på hva som skjer, sier Kai Magne Bråthen, som er rektor ved Porsgrunn videregående skole.

Bruker Jodel

Bakgrunnen er stygge og trakasserende kommentarer på appen Jodel. Det går spesielt utover de yngste og ferskeste elevene på avdeling Nord.

– Det er 1.-klassingene som får gjennomgå og de opplever det som utrygt. Det er i utgangspunktet mye nytt og kan være skummelt å starte på en stor skole med tusen elever, så vi tar dette på dypeste alvor, sier Bråthen.

Skolen har satt i gang flere tiltak for å få bukt med problemet.

Kai Magne Bråthen, rektor ved Porsgrunn videregående skole. Foto: Fredrik Pedersen
REKTOR: Kai Magne Bråthen, rektor ved Porsgrunn videregående skole. Foto: Fredrik Nordahl

– I tillegg til tilstedeværelse i kantina har vi god dialog med både elevråd, foreldre og lærere og tror dette skal løse seg greit, sier han.

Gruppen er slettet

Rektoren vil ikke bekrefte eller avkrefte at det er skolens russekull som står bak kommentarene, men sier at gruppen hvor kommentarene er publisert i nå er slettet. Han vil heller ikke gå i detalj i hva som er blitt skrevet på Jodel, men rektoren har sett mange av kommentarene.

– Det går blant annet på hvor de kan sitte og ikke i kantina. Noen av kommentarene er i skjæringspunktet for trakassering og krenkende uttalelser. Vi har fått tilsendt mange skjermdumper av hva som er blitt skrevet, og flere av dem er videresendt til politiet. Det er nå opp til politiet å vurdere om dette er personangrep og om de går videre med saken, sier han.

Fra første skoledag

Både foreldre, skolens ansatte og ungdommene selv har varslet til skolens ledelse at elever ikke tør spise i kantina.

Skolen har hatt vakthold i kantina fra første skoledag etter sommerferien.

– Vi var klar over at dette kunne bli et problem fra før sommeren, og har hatt tendenser tidligere, men det har ikke vært så ille som dette før, sier han.