Styringsmaktene går nye veier for å håndheve loven. Hundeeiere må ta DNA-prøve av sine logrende kompanjonger og sende inn til Hunderettsteknologisk Institutts (HRTI) nye avdeling i Flødevigen. Dette vil kunne påvise innavl, men det viktigste er at DNA-beviset brukes aktivt i kampen mot uønsket atferd i regi av slurvete hundeeiere.

(Hvis du var i tvil, dette er Vardens aprilspøk 2023)

Tusenvis av kroner i bøter

Fortsatt, selv om vi skriver 2023, er det noen som ikke tar opp hundelorten når de er ute og lufter dyret. Den nye hundeloven gjør det mulig å bøtelegge hundeeiere med inntil 9000 kroner.

Ved å kjøre illegal avføring gjennom et testapparat kan denne sjekkes opp mot et nytt DNA-register som etter planen skal være oppe og gå i løpet av høsten 2024, altså om cirka ti hundeår.

Myndighetene har et mål om 90 prosent dekning, spesielt i pene villastrøk.

– Vi ser på dette som en frivillig ordning til å begynne med. Men det er klart vi blir mistenksomme mot de hundeeierne som vegrer seg for å delta. Det sier hundeortografisk leder Jan T. Rier.

Send inn spytt og hår

DNA kan hentes fra hunder på flere måter. Mest sikkert er å sende inn avføringen, men av hensyn til ansatte i Posten, vil hår og spytt bli prioritert.

– Flere hunder har en tendens til å sikle under lek og kos, så dette bør være uproblematisk, sier Jan T. Rier som selv er en lykkelig eier av en hyggelig, belgisk foxterrier.

DNA-prøvene vil også bli brukt til å kartlegge eventuelle sjukdommer og elendig kosthold.

– Gebyret for DNA-prøven er på 600 kroner. Men da vil alle som sender inn også få en tilbakemelding om hundens helsetilstand. Dette er en kontroll som en hvilken som helst veterinær trolig ville tatt 1200 kroner for. Så regnskapet går i pluss og vel så det, hevder Jan T. Rier.

– Hvordan sjekker dere at noen ikke jukser og sender inn DNA av den usympatiske gneldrebikkja Joffen i nabolaget?

Vil ta stikkprøver

Dette er en tillitsbasert ordning. Vi har også fått myndighet til å foreta stikkprøver.

– Hvem er det som skal plukke opp dritten fra for eksempel gater og gangstier og deretter gå til anmeldelse til nærmeste lensmannskontor?

– Oppdragene vil bli koordinert med skjenkekontrollen i byene.

– Kan det bli aktuelt å utvide ordningen til å gjelde katter?

– Nei, katter er såpass hårsåre at de slipper unna. Men ølhunder kan være aktuelt.

SKLING: Det enkleste er å ta DNA-prøve av spytt eller hår. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix