REAGERER: Svein Brøndahl (56) ble selv dømt før han ble frikjent. Til høyre: Bøtte-musefella som har sørget for å avlive hundrevis av mus. Foto: Andreas Soltvedt/Privat

Han kjenner seg utvilsomt igjen i situasjonen som huseier Linda Strand (45) står midt oppi. Etter først å ha blitt dømt i tingretten, ble Svein Brøndahl tidligere i år frikjent i Agder lagmannsrett for å ha avlivet et rådyr som lå kvestet i veikanten.

Nå ønsker Brøndahl at folk støtter opp om Linda Strand som må i retten etter å ha brukt en bøttefelle som redskap til å avlive mus i huset hvor hun bor.

DETTE ER FELLA: Linda Strand postet dette bildet på Facebook. To år seinere valgte NOAH å anmelde henne for dyremishandling. Foto: SKJERMDUMP

Måtte gå med støvler innendørs

– Det er helt galskap. Når du blir invadert av mus etter å ha overtatt et lite småbruk, og ellers gjør så godt du kan for å berge det du har – da prøver du å bli kvitt de musene, sier Brøndahl til Varden.

Linda Strands «muse-helvete» ble første gang omtalt av avisen Driva tilbake i mars i år. Bakteppet er at Linda og Roger Strand flyttet inn på et småbruk som hadde stått tomt i ti år. Skjønt andre hadde utvilsomt også oppdaget stedet.

– Den første tida var det så mange mus i huset at Linda gikk med støvler inne, formidlet Driva i våres.

Museplagen var så stor at Linda Strand fikk laget sin egen bøttefelle for mus. For to år siden la hun ut et bilde på Facebook av bøttefella som paret har benyttet for å fange gnagerne.

Men musefella falt ikke i smak hos alle.

TALER STRANDS SAK: – Det er helt galskap, mener Svein Brøndahl. Foto: Andreas Soltvedt

Nekter å betale boten

I mars i år ble Linda Strand anmeldt av NOAH for dyremishandling og kalt inn til avhør ved lensmannskontoret i Surnadal på Nordmøre hvor 45-åringen bor.

– Hun er blitt dømt til å betale seks tusen kroner i bot, men den boten vil hun ikke betale, opplyser Svein Brøndahl som er fra Notodden.

Strands musefelle har bestått av en bøtte med vann med litt frostvæske oppi samt en tom energidrikk-boks og en bamsemums som fungerer som åte. Trikset er at boksen snurrer rundt når musa kommer opp på den, slik at musa faller ned i bøtta.

– Dette er en drukningsfelle. Det er ikke tillatt å drukne dyr. Det er helt åpenbart at ulike mennesker setter en ulik verdi på ulike dyr. Nettopp derfor er det viktig at vi har et faglig fundert regelverk i dyrevelferdsloven, som gjelder alle dyr som kan føle smerte, sa lederen i dyrevelferdsorganisasjonen NOAH, Siri Martinsen, til TV 2 om saken tidlig i juni.

MANGE HEIAROP: Svein Brøndahl fikk selv mye støtte fra folk, som her 12. oktober i fjor. Han ser mange likhetstrekk ved sin og Linda Strands sak. Foto: Andreas Soltvedt

– Henger ikke på greip

Linda Strand på sin side har vært og er tydelig på at museplagen har vært så stor at bøttefella måtte til for å bli kvitt horden med mus i huset. Strand er også klar på at hun er glad i dyr og at hun mener at dyrevelferd er viktig. Selv har familien Strand to katter og en hund, noe som gjør bruk av gift uaktuelt med tanke på museplagen.

På spørsmål fra Varden opplyser Linda Strand at et tresifret antall mus er tatt ved hjelp av bøttefella.

– Jeg setter stor pris på at Svein (Brøndahl red.anm.) engasjerer seg i min sak. At saken havner i retten mener jeg skulle vært unngått. Det henger ikke på greip at vi skal bruke både penger og ressurser på dette, skriver Strand i en melding til Varden.

NEKTER Å BETALE BOT: Når det først har kommet så langt, kjører jeg løpet ut – om den så må til lagmannsretten, skriver Linda Strand (bildet) i en melding til Varden. Foto: Privat

Spleis-aksjon ble stoppet

Det samme mener Svein Brøndahl som derfor startet en Spleis med mål om å samle inn penger til å dekke Linda Strands utgifter knyttet til advokathjelp. Spleis-aksjonen, som først ble omtalt av Driva, er imidlertid blitt stoppet med bakgrunn i retningslinjer om at det ikke er lov å samle inn penger til en bot, får Varden opplyst.

– Men det jeg har spurt om er støtte til advokatutgifter i forbindelse med musesaken. Jeg kan ikke se at det er forskjell på min og andre innsamlinger til advokathjelp, sier Brøndahl som oppfordrer folk til å sende noen kroner til Linda Strand som møter i Møre og Romsdal tingrett tirsdag 4. juli.

– Et eventuelt overskudd vil gå til Sykehusklovnene, opplyser Brøndahl.

For Linda Strand har musejakten uansett gitt gevinst med tanke på familiens hjem.

– Ja, nå er det endelig beboelig her, forteller hun fornøyd.