I over ett år har Cindy Larsen planlagt en helaften julefest for fattige og enslige på julaften.

– Med hjelp av familie, venner og venners venner har jeg klart det. Nå håper jeg bare at vi når ut til alle som trenger denne samlingen. Her er det plass til femti personer. Til nå er det meldt seg barnefamilier, ungdommer og pensjonister. Aldersspennet blir fra fire til over 70 år, smiler Cindy Larsen stolt og ser utover bilklubbens lokaler på Vallemyrene, som er stilfullt dekket og pyntet til julefest.

– Kjent på skammen

– Dette handler ikke om meg! Det handler om å skape en trygg og fin ramme rundt det som kan være en veldig vanskelig dag og kveld for veldig mange, sier Cindy når vi spør om hvorfor hun velger å sette familien, venner og venners venner i sving for denne festen.

Stilfullt: En nabo stiller med kjøkken, og det står kalkun og ribbe på menyen julaften. Foto: Sindre Omenås

– Du kan si at jeg har kjent på skammen. En bolig på Skåtøy sendte meg ut i et økonomisk uføre, og jeg har kjent på den vanskelige «dørstokkmila» det er å gå til Frelsesarmeen for å få mat til familien. Det er virkelig vondt å kjenne på det å være utenfor.

I fjor kunne derimot Cindy endelig se et lys i enden av tunellen, som gjorde at ideen om en felles julefest ble skapt.

– Jeg tenkte vi må alle skjerpe vårs og ta vare på hverandre.

Nytt fellesskap

Behovet for å skape nytt fellesskap og avbrekk fra hverdagens bekymringer er ikke blitt mindre aktuelt dette året Cindy har jobbet med prosjektet.

– Skyhøye strømregninger eller et samlivsbrudd kan gjøre at mange gruer seg til årets julaften. Jeg håper vi klarer å skape en så trygg og fin ramme her, at alle klarer å legge fra seg det tunge de eventuelt bærer på på vei inn hit og at vi klarer å skape en flott fest.

Hun har vært primus motor for prosjektet, men veldig glad for all den støtte hun har fått av familien, venner og venners venner.

– En tilbydde seg å betale husleia her på Webers Garage, men så fikk vi melding om at vi får låne lokalene gratis. En nabo her stiller kjøkkenet sitt til disposisjon, slik at det blir kalkun og ribbe på tallerkenen.

Fremdeles plass

Cindy Larsen har lagt ut invitasjonen på Facebook, og skriver at hun gleder seg til å bli kjent med mange nye mennesker.

Dørene åpner klokken 13, med samling, spill, film og juleverksted.

Cindy forteller at det fremdeles er plass til flere mennesker. Hun håper de som hører om selskapet vil dele det med noen som kan få glede av en slik kveld.

– Ikke alle er på Facebook. Jeg ble så glad da jeg hørte om en mann som ble tipset om festen, etter å ha gått gjennom et samlivsbrudd. Vi ønsker alle velkommen, for det kan være mange grunner til at noen har godt av å feire julaften her.

Arrangementet er alkoholfritt. Cindy forteller at det kan være flere som trenger hjelp til å komme seg til festlokalene, som ligger ved siden av Grep-lokalene på Vallemyrene i Porsgrunn.

– Vi har allerede avtalt med noen at vi skal hente de med bil i Skien. Det er også en utfordring at lokalene ligger i andre etasje uten heis, men det skal vi også klare å finne en måte å hjelpe de som trenger hjelp opp trappen.

Jul: Det er plass til femti mennesker på julefesten i Webers Garage. Foto: Sindre Omenås