Julidagen nærmet seg slutten, og kvinnen fra Porsgrunn hadde tatt turen ut til avfallsdunken for å kvitte seg med matrester etter bursdagsfeiring. Vel framme og etter å ha åpnet lokket på dunken, ble hun møtt av et kravlende syn som fjernet siste rest av kake-lyst.

Bærre ulækkert

– «Topp stemning» å komme ut til … Godt at det var jeg som kom ut. Hadde det vært én av ungene, tror jeg hen hadde besvimt, sier kvinnen som fikk sikret en video av det som skjulte seg på innsiden av dunken.

Som filmbiten viser var det nemlig bra med liv der hvor man gjerne ser at matsøpla får være i fred. Et stort antall hvite larver, som antas å ha som formål å utvikle seg til fluer, krøp rundt i grenlandsfamiliens dunk.

Så hvordan forebygge at de uønskede gjestene inntar avfallsdunken innimellom avfallsselskapets tømmeintervaller?

Formerer seg som fluer

Da Varden kontakter RiG, får vi opplyst at de som kan mest om saken er på ferie. RiGs nettside underbygger likevel at fluelarve-utfordringer ikke er noen ukjent problemstilling om sommeren.

– Larver forekommer sjelden, men kan under de rette omstendighetene oppstå. Fluer jakter på matavfall hvor de kan legge egg som klekker til maggot (hvite larver). Ved 25 grader og 80 prosent luftfuktighet i dunken utvikles flueegg til larver på bare 10 timer. En flue kan legge rundt 40 egg annenhver dag, heter det på nettsiden.

Gode råd mot larveplage

Samme sted vises det videre til at larvene følger matavfallet når dunken tømmes. RiGs råd for å få bukt med problemet for øvrig er disse:

* Vask beholderen med salmiakk og kaldt vann etter tømming. La dunken stå åpen til tørking etterpå.

* Ikke overfyll posen, og knyt posen godt.

* Unngå mye væske i matavfallet. Legg i litt brukt kjøkkenpapir hvis det er veldig vått avfall.

* Unngå at kjøtt eller fisk ligger åpent i dunken. Knyt posen godt.

En annen får jobben

Tilbake til porsgrunnskvinnen så ser hun nå fram til at familiens matsøppel – ifølge tømmekalenderen – blir hentet mot slutten av denne uka.

– Det er da enda godt. Dette er skikkelig ekkelt, konstaterer hun.

– Blir det du som går ut med matsøpla neste gang også, eller?

– Du, det blir ikke meg neste gang …