– Jeg har egentlig ikke hatt så lyst til å skryte om firmaet til avisene, men heller la arbeidet vårt snakke for seg selv. De som roper høyest er ikke alltid de som har mest å komme med, sier Jo Borkhus.

Barer, restauranter og hytteeiere

Åtte år etter at han først startet møbelsnekkerfirmaet Lød i en gammel låve på Skåtøy, gjør han likevel et unntak. I løpet av denne perioden har de fått gradvis flere oppdrag og syv ansatte befinner seg nå i et verksted i Kragerø.

– Vi er utrolig privilegerte. Mange av våre kunder er tilbakevendende, eller så har de fått nyss om oss via andre. De gir seg heller ikke på kvalitet, noe som gjør jobben vår utrolig gøy. Vi kan benytte de beste materialene og lar kreativiteten videreutvikle produktene i så å si alle prosjekter vi er innom, sier den daglige lederen.

Detaljer: Dette skal til slutt bli en sjalusidør til en utebod. Foto: Fredrik Pedersen

Stupebrett, utekjøkken og barinteriør

Når Varden besøker verkstedet denne formiddagen er det mye som foregår. I ett hjørne står lærling Christoffer Jakobsen og sager deler til et sjalusiskap som skal monteres på en hyttebod.

– Det er alltid gøy å videreutvikle seg. Alle våre prosjekter er unike og har en egen prosess. Stupebrettet er et av prosjektene som har gitt oss litt hodebry, men som er gøy å få til, sier Jo.

Han forteller at de stadig får henvendelser om stupebrettet som allerede står på Bærøy. Lød har imidlertid kun laget ferdig ett, mens det andre straks er på vei ut til skjærgården.

– Dette brettet blir utrolig stilig og installeres om noen få uker. Det koster nok langt mer enn mange tror. Og det er jo egentlig ikke sånne ting vi primært driver med, smiler han og skyter inn:

– Det er ikke rart vi koser oss på jobb.

Flyttet fra Oslo til Skåtøy

Jo forteller at det hele startet i 2015, da han og familien flyttet tilbake til Skåtøy. Her hadde han tilbragt ungdomsårene og etter flere år med eget båtbyggerfirma i Oslo, ønsket familien å trekke tilbake til skjærgården.

– Det startet som et enkeltmannsfirma og jeg tok alt av oppdrag som var tilgjengelig. Plattinger, skiftning av vinduer - hva som helst. Etter et halvt år fikk jeg imidlertid en telefon som skulle ta firmaet i den retningen vi er nå, sier han.

Jo forklarer at Nav var på andre siden av røret. De forklarte at de hadde en mann som kunne passe godt i hans firma.

– De fortalte meg at det virket som om han lagde møbler til paven. Og det viste seg å stemme. Andrejs er en helt enormt flink møbelsnekker og løste mine umiddelbare «tester» på en fantastisk måte. Senere har han blitt medeier i firmaet, sier Jo.

– Det året gikk omsetningen drastisk ned, noe som også er naturlig. Etter den tid har vi imidlertid bare økt og nå har vi oppdrag fram til neste sommer, sier han.

Det er imidlertid ikke noe mål i seg selv å bli større og å omsette mer.

– Vi er på et veldig godt sted nå. Vi har det gøy og har nok oppdrag til å sikre arbeidsplassen til syv ansatte. Det er det viktigste, sier den daglige lederen.

Må slå av geotaggen

De har også en god kombinasjon av store og små oppdrag. Et av deres store prosjekter framover er for eksempel et kontorlandskap på Tjuvholmen. Det er snakk om store pulter og eksklusive detaljer.

I tillegg har de god kontakt med flere arkitektfirmaer i Oslo. Derfor er også kundene deres fra hovedstaden eller hytteeiere i skjærgården og på Hafjell.

Komfort på hytta

Han forteller at mange også investerer mer i god komfort på hytta enn de gjør i hjemmet.

– På hytta inviterer man venner, man koser seg mer og nyter livet på en helt annen måte. Derfor er det også mange som vil ha det lille ekstra, sier han.

Jo er derfor veldig fornøyd med beliggenheten til møbelsnekkerfirmaet.

– Det er et godt marked for det vi driver med her i Kragerø. Nå får vi se om det også er mulig å få flere kunder fra Grenland og Agder også, avslutter han.

Foto: Lød AS