Emilian krabber rundt på gulvet hjemme i Porsgrunn, sjarmerer alle med et ubekymret stort smil lørdag kveld.

Da hadde det gått tre døgn siden foreldrene satt på det samme gulvet og opplevde sitt verste mareritt, fra å finne gutten sin livløs i sengen til å starte hjerte- og lungeredning på det kjæreste de har.

Startet livredning

– Ambulansen var heldigvis på legevakten, ikke så langt unna der vi bor. Derfor tok det kanskje ikke mer enn to og et halvt minutt fra vi ringte til ambulansepersonellet kunne ta over. Det var de lengste tre minuttene vi har hatt, fra vi fant han liggende i sengen med hodet bakover og uten noen respons, forteller Eline Suua og Martin Røneid.

Onsdag bestemte foreldrene seg for å ha sønnen hjemme fra barnehagen, fordi han var litt pjusk. Han var litt hos bestemor og ble med foreldrene på jobb noe av dagen.

Glede: Tre dager etter at Eline måtte starte livredning på sønnen, er det en blid og livlig krabat som regjerer gulvet. Foto: SINDRE OMENÅS

– Jeg valgte å ta senga hans inn på stua da vi kom hjem, heldigvis, sier Eline.

Det gjorde at hun raskt reagerte da det ble stille i barnesengen, og at de raskt fikk startet behandling.

– Alt går så fort og du blir så redd. Jeg husker jeg måtte konsentrere meg for å huske hvordan du trykker en, en, tre på mobilen og ikke bare bruke telefonlista. Heldigvis klarte Eline og jeg å samarbeide godt, som at jeg klarte å beholde roen når hun fikk panikk og hun hadde roen da jeg fikk panikk, sier pappaen.

Sendt hjem av legevakten

Da ambulansepersonellet tok over kunne foreldrene puste litt lettere. De så at noe slim kom ut fra halsen og munnen til sønnen og at han pustet og fikk oksygen.

– Men frykten satt i. Jeg husker jeg tok bildet av Emilian og Eline på gulvet for å sikre meg det, i frykt for hva som kunne skje videre, forteller Martin.

Foreldrene skryter av ambulansepersonellet, som tok godt vare på både sønnen og dem i den kritiske perioden.

– AMK ringte oss også senere på kvelden for å spørre hvordan vi hadde det.

Det står i stor kontrast til opplevelsen på legevakten.

– Vi jobber ut fra at alle skal oppleve seg ivaretatt hos oss, og vi beklager at vi ikke har lykkes med dette denne kvelden, skriver kommuneoverlege i Porsgrunn, Line Kamilla Heimestøl, i en epost til Varden. Hele svaret fra kommunen mot slutten av artikkelen.

Oppfølging: Familien til Emilian reagerer kraftig på at de ble sendt hjem fra legevakten onsdag, uten at noen forsikrer seg om at de har fått bearbeidet traumet de har vært gjennom. Foto: SINDRE OMENÅS

– Jeg forstår egentlig ikke hvorfor vi måtte til legevakten i Porsgrunn, etter at vi hadde gitt hjerte- og lungeredning til Emilian. Men så kommer vi til én lege som løper mellom flere pasienter samtidig, og har ikke tid til å snakke noe med oss.

– Reagerte kraftig

Foreldrene får beskjed om at gutten har feberkrampe. De blir sendt hjem med stesolid-sprøyte, som brukes blant annet ved epilepsianfall, og bedt om å følge med på utviklingen.

– I ettertid er det dette vi reagerer kraftig på. Vi er to foreldre som har opplevd det skumleste vi kan oppleve. Vi er ikke trygg på at det slimet i halsen ikke kan komme tilbake, og vi skal sitte gjennom hele natten og overvåke Emilian samtidig som vi bearbeider alle følelsene vi har vært gjennom.

Foreldrene merket at temperaturen til Emilian svingte fra 40 pluss tidligere til 35,5 grader på kvelden. Det gjorde at de kontaktet legevakten igjen, men ble sendt hjem på nytt siden temperaturen var over den kritiske terskelen.

Dagen etter kontaktet foreldrene sin fastlege. Senere på dagen ble Emilian lagt inn på barneavdelingen på Sykehuset Telemark.

– Det var i grunn først da vi kunne slappe litt av og føle oss trygge. Jeg tenker at helsevesenet heller ikke må glemme å ta vare på foreldre og pårørende som opplever det verste som kan skje i deres liv, og ikke bare sende de hjem etter en kort konsultasjon.

– Svært travel vakt

Varden sendte tre spørsmål til Porsgrunn kommune, knyttet til opplevelsene foreldrene til Emilian hadde på onsdag. Kommunelege Line Kamilla Heimestøl svarte med en e-post.

Smil: Vesle Emilian har hatt en spesiell uke. Først kunne han og familien feire ettårsdagen 24. oktober, så ble det et brått møte med norsk helsevesen. Foto: SINDRE OMENÅS

– Barnefar opplever at det var for mye å gjøre for den legen som var på vakt onsdag. Vurderer dere det som forsvarlig dekning?

– Ved gjennomgang av timebok, ser vi at dette har vært en svært travel vakt for legen. På tidspunktet foreldrene kom tilbake for andre gang, hadde faktisk kveldslegen valgt å jobbe overtid for å bistå nattevaktslegen med pasientene. Dette er en måte vi velger å løse det på når det er svært travelt. I andre tilfeller har vi fått hjelp fra sykehjemslegen. Enkelte ganger er det dessverre svært travelt på legevakten, mens det andre ganger er slik at venterommet er tomt og telefonen er stille. Vi bemanner for å kunne gi forsvarlig helsehjelp og ser også at krav til ventetid fylles.

– Er det forsvarlig å sende hjem barn som har vært bevisstløs etter feberkramper etter en kort konsultasjon ved legevakten?

– Legevakten ønsker å iverksette en grundig gjennomgang av hendelsesforløpet og kan på stående fot ikke konkludere endelig hvorvidt det er gitt forsvarlig behandling. I dette vil det også være naturlig å forespørre bistand fra sykehuset for å se på hele hendelsesforløpet. Det er imidlertid på det rene at legevaktslegen har rådført seg med barnelege underveis i konsultasjonen på legevakten og fulgt råd gitt fra denne. I henhold til våre prosedyrer tilbyr vi involverte parter et møte med oss etter en slik gjennomgang, for å sikre at disse mottar god informasjon og får anledning til å stille oss ytterligere spørsmål.

– Foreldrene har opplevd det de kaller «alle foreldres mareritt» og har gjennomført hjerte og lunge-livredning på barnet i halvannet minutt. Burde ikke de også ha fått tilbud om oppfølging av kyndig helsepersonell?

– Vi jobber ut fra at alle skal oppleve seg ivaretatt hos oss, og vi beklager at vi ikke har lykkes med dette denne kvelden.