Såkalt svømmekløe kan man få etter å ha badet i ferskvann hvor temperaturen er over 15–20 grader.

I et innlegg på Facebook skriver Folkehelseinstituttet (FHI) at man kan få myggstikklignende og kløende utslett på de delene av kroppen som har vært i vannet.

– Det er plagsomt, men det er heldigvis ikke farlig, skriver FHI, og forklarer at utslettene kommer av at parasitter (ikter) i badevannet trenger inn i huden.

– Ikke alle reagerer på parasittene, men noen får kraftig utslett, diaré og feber. Ofte blir plagene verre jo flere ganger man bli eksponert, opplyser FHI.

De har råd, både for å unngå utslett og hva man bør gjøre dersom det klør.

• Det å bade på dype områder og tørke seg med håndkle straks man er ute av vannet – eller skylle av seg badevannet i en dusj – reduserer sjansen for å få svømmekløe. Vannfast solkrem med brennmanetbeskyttelse har også en god forebyggende effekt.

• Har du først fått utslettet og opplever store plager anbefales det at du lar være å bade i områder der det er påvist at folk har fått svømmekløe. Eller at du bader med heldekkende drakt. Å smøre seg med kløestillende midler (antihistaminer) kan også hjelpe.

Folkehelseinstituttet ønsker også tilbakemeldinger fra badenymfer som opplever svømmekløe.

– Oppgi hvor du har badet (navn på innsjø og sted i landet). Da hjelper du oss med å holde oversikt over forekomsten av svømmekløe i Norge, skriver FHI på sin Facebook-side.