En oversikt fra sammenligningstjenesten strømpris.no viser at strømsalgselskaper tar opptil 74 kroner for å sende ut regning i posten. Samtidig sier ny finansavtalelov klart at gebyret ikke kan være høyere enn utgiftene selskapet har ved faktureringen, skriver Forbrukerrådet i en pressemelding.

En undersøkelse fra Norges Bank viser at gjennomsnittskostnaden for å utstede en papirfaktura i 2020 var rundt seks kroner. Strømsalgselskaper, som Motkraft og Klarkraft, har tidligere uttalt at deres kostander ligger på fem-seks kroner per utstedte faktura.

– Strømsalgselskaper tjener gode penger på høye og ulovlige gebyrer. Kunder som har betalt for mye bør selvfølgelig få disse pengene tilbake, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.

– Fakturering skal ikke være en melkeku for selskapene. Dette straffer da også spesielt eldre og sårbare grupper som opplever at det er vanskelig å ta i bruk digitale tjenester.

Dette er de dyreste selskapene

Dyrest er Polarkraft som tar 74 kroner i gebyr, etterfulgt av Follo Energi, Fortum, GNP, Hurum Kraft, Kraftriket og Smart Energi med 69 kroner. Selskaper som Fjordkraft, Gudbrandsdal Energi, Trøndelag kraft og Å strøm tar alle tar 49 kroner for papirfaktura.

(Prisene er hentet ut 13. september 2023. Hvis selskapene har ulike gebyrer på avtalene sine, er høyeste gebyret nevnt. Avtaler som selges i NO4 (Nord-Norge) er fritatt mva.)

Ber Forbrukertilsynet følge opp

Forbrukerrådet ber nå Forbrukertilsynet føre tilsyn med bruken av fakturagebyr i strømmarkedet.

– Igjen ser vi at strømbransjen ikke evner eller har vilje til å forholde seg til lover og regler. Selv etter omfattende tilsyn og strengere regelverk ender strømkunder opp med å betale mer enn de skal.

– Vi anbefaler alle å sjekke fakturaen og se hva du faktisk betaler for. Sjekk også om du betaler for unødvendige tilleggstjenester, slik som strømforsikring, grønt valg eller såkalt «lik betaling»”. Disse gjør lite utover å gjøre strømregningen enda dyrere.

Oversikt over alle avtalene finner du på strømpris.no.