Rune Tønnesen ser seg om etter en parkeringsplass i det vi kommer inn i gårdsplassen.

– Det kan være greit å parkere nærme utkjørselen, eller, i hvert fall ha klar bane. Man vet ikke alltid hva man møter på.

Vi befinner oss på utsiden av en gammel villa på Bratsberg.

Tønnesen er heltidsansatt tillitsvalgt i Fellesforbundet avdeling 8 i Telemark.

Fordelt på to etasjer i villaen er det to bad med toalett, to separate toaletter og to vaskemaskiner samt tørketromler.

Rundt om i hele huset er det slått opp lettvegger for å få inn flest mulig soverom.

Tønnesen fikk tips om boligen gjennom et tilfeldig besøk på en arbeidsplass i Grenland forrige uke.

Backup Byggpersonell AS er bemanningsbyrået som noen av de polske beboerne jobber for. De blir så leid ut til flere firmaer i Telemark.

58 timer i uka

Det er ikke bare boforholdene Tønnesen reagerer på. Han har også fått se timelistene til en av beboerne. Han står oppført med 58 arbeidstimer, selv om han kun er ansatt i en 20 prosent stilling.

– Dette er ikke normale arbeidsdager og absolutt ikke sånn det skal være.

De Varden og Fellesforbundet prater med er også kun ansatt i 20 prosents stillinger. Til tross for at Backup sier at dette kun gjelder et fåtall av de ansatte.

Skjer ofte

Etter inspeksjonen er over og Tønnesen har delt ut det han har av polske og norske brosjyrer går vi mot bilen, som han parkerte strategisk.

– Det hender vi møter på utleiere eller arbeidsgivere som kan være både truende og sinna. Derfor pleier jeg å parkere på denne måten, forklarer han.

På vei tilbake til oppmøteplassen sier han dette dessverre ikke er noe uvanlig.

– 24 boenheter, det er mange. Men vi har vært borti liknende før. Det er ikke så lenge siden vi var i Skien sentrum hvor det bodde 15 stykker. Der hadde de ikke en stol hver engang.

Fullt på hybelhotellene

Per Sandtveit er avdelingsleder for Sørlandet hos BackUp Byggpersonell og den som har inngått leiekontrakt med Max Albert Langman, eieren av den store utleievillaen i Håvundvegen. Firmaet har seks ansatte boende i villaen.

– Tidligere har vi leid hos de lokale hybelhotellene, men på grunn av tilstrømmingen av flyktninger fra Ukraina var det ikke ledige rom.

Sandtveit tok det for gitt at alt som har med sikkerhet å gjøre var ivaretatt, og foretok ikke noen befaring siden utleier er profesjonell med flere utleieboliger og et stort antall rom.

– Vi hadde ikke noe ønske om at våre folk skulle stues sammen i et hus med 24 leietakere. Vi har derfor leid 12 rom til våre seks arbeidere, og betaler 60.000 kroner for fire uker med strøm og vasking i tillegg. Med unntak av noen korte periode hvor vi hadde henholdsvis sju og åtte ansatte der, betaler vi 2.500 kroner i uka per mann i husleie. Kostnaden er det doble av de 1.300 kronene de ansatte betaler i uka til oss.

Spurte arbeidstakerne

– Etter Fellesforbundets henvendelse har vi sjekket dette med brannvarslere og spurt hver enkelt om boforholdene. De er lite fornøyde med at det bare er ett kjøkken med én komfyr, noe som kan gi flere timers venting ved matlaging. Av de fem vi har snakket med har to rom uten røykvarsler og en av dem har heller ikke lys på rommet sitt, forteller Sandtveit.

– Vi burde ha sjekket boligen grundigere og har spurt om noen ønsker å flytte, men det vil de ikke nå før ferien, sier han.

Når det gjelder arbeidskontraktene forteller Sandtveit at firmaet før et nytt år inngår avtaler hvor de garanterer 20 prosent jobb i det kommende året. Det dreier seg gjerne om malerarbeid på sommeren og med en varighet på en til to måneder.

– Når de jobber for oss er det fulltid. Blir de syke har de sykepenger ut fra hel stilling. De kan jobbe 48 timer i uka. Det har hendt at noen har jobbet en lørdag ekstra uten at det er avtalt. Da gir vi en advarsel om at det ikke er lov, men betaler selvfølgelig for utført arbeid, sier Sandtveit.

Utleieren

Max Albert Langman er eier av villaen i Håvundvegen og har for øyeblikket flere annonser med rom til leie fra 4.000 −10.000 både i villaen i Håvundvegen og i fem andre hus han eier.

Varden har vært i kontakt med ham, men Langman hadde ikke anledning til å snakke med avisa. Huseieren har heller ikke respondert på vår skriftelige henvendelse. Vi har dermed ikke lykkes i å få kommentar til forholdene som omtales i reportasjen.