Mens mange hytter i dag nærmest fremstår som hus nummer to, setter familien Skau Hanes fra Skien stor pris på det enkle livet hytta på Rauland gir dem.

– Er du praktisk anlagt og løsningsorientert, så er det bare fordeler ved å ha en enkel hytte, sier Siri Lill Hanes fra Skien til Varden.

Hun overtok familiehytta som faren bygde på 70-tallet i 2016. Hytta har i all hovedsak samme standard i dag som for 50 år siden.

– Da pappa bygde hytta var Rauland en eksotisk hyttedestinasjon. Det var veldig få hytter her. Vi var her hver helg og jeg har fantastiske minner fra både barn- og ungdomstid.

På tur: Familien Skau Hanes er på hytta i Rauland 50–60 døgn i året. Foto: Privat

Gode minner

Hytta ligger på en liten topp ved Torvetjønn i Rauland. Den er på 80 kvadratmeter, har sengeplasser til 12 personer og har verken innlagt vann eller strøm. Den enkle standarden er noe av det familien setter mest pris på – hytta er nemlig full av sjarm og gode minner.

– Her koser vi oss veldig. Det er ingenting vi gjøre og vi har det alltid koselig. Vi senker tempoet og nyter at livet er enkelt.

– Så synes vi at vi har Raulands flotteste beliggenhet, med utsikt og sol fra morgen til kveld. Det blir nok vanskelig å finne noe tilsvarende et annet sted.

I lia hvor hytta ligger er det kun to andre hytter i nærheten. De er lite brukt, så stillheten og privatlivet er også en faktor. Samtidig kan de oppsøke skibakker og folkehav på Vierli bare noen kilometer unna, om de ønsker det.

Rosa utedo

Siri Lill deler ofte glimt fra det hun kaller «det enkle hyttelivet» i sosiale medier. Der viser hun fram oppvask i snøen, middagslaging i grillhytta, spillekvelder og annen hygge med familie og venner.

– Jeg får jo en del tilbakemeldinger fra venner hvor de sier at dette er «typisk oss». De mener at vi bare ser muligheter, og tar alle utfordringer på strak arm. Det er nok noe sannhet i det, ler Siri Lill.

Utedoen har fått mye oppmerksomhet. Den er malt i rosa, med detaljer i gull. En «gullbelagt» doring i isopor holder frosne rumper varme.

VIKTIG BUDSKAP: Humor er viktig - også på den rosa utedoen. Foto: privat

– Jeg tør påstå at vi har Raulands kuleste utedo. Den er jeg veldig stolt av!

De to yngste barna, Thomas (11) og Sanne (14), elsker også livet på hytta.

– Jeg har jo spurt dem om de gjerne heller skulle hatt en større og moderne hytte, men de synes dette er helt topp. De vil bare være her.

De har feiret både jul og nyttår til fjells flere ganger. Og det er ikke alltid lett å finne et skikkelig grantre i nærområdet, så det har også blitt bjørk som juletre.

Ingen dårlig samvittighet

Familien tilbringer mellom 50 og 60 døgn der hvert eneste år.

– Det beste er at vi ikke kjenner på strømpriser eller store lån – og vi får heller ikke dårlig samvittighet om det går en lengre periode uten at vi bruker hytta.

– Hva er det som gjør denne type hytteliv så forlokkende?

– Det er litt romantisk og nostalgisk, siden jeg er oppvokst med det. Vi reiser hit for å være sammen – og det er enkelt og deilig.

FAMILIETID: På hytta finner hele familien roen. Foto: privat

Noen små oppgraderinger har de imidlertid gjort de siste årene. Solcellepaneler har blitt installert på taket, slik at de har mulighet til å se på TV og lade telefoner. Og et gasskjøleskap har fått plass på kjøkkenet.

– Ja, vi har flottet oss skikkelig de siste årene, sier hytteeieren og humrer.

– Men vannet fryser stadig og da må vi vaske opp i snøen. Når kjøleskapet ikke virker, bruker vi den store kjelleren hvor det alltid er fire grader til oppbevaring av mat og kjølevarer. Det gjelder å finne løsninger, sier skienskvinnen.