På bildet ser man en person som står med høytrykksspyleren på et svaberg i Kragerø og spyler unna det som er av mose, lav og andre ting som hører naturen til.

Det er ikke første gang Naturvernforbundet har sett det, men de siste årene har det økt i hyppighet, forteller Truls Gulowsen leder i Naturvernforbundet.

– En sårbar gruppe som blir spylt på havet. Det har ingen hensikt annet enn at det kanskje, for noen, ser penere ut. Det er liv som kun lever i skillet mellom hav og land som nå ikke får noe sted å leve, som for eksempel utsatt lav og mose.

REAGERER: Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, reager på det som skjer i skjærgården. Foto: Jenny Marie Sveen

Helt unødvendig

At vi mennesker tar oss til rette i naturen er ikke noe nytt, men dette fenomenet er relativt nytt, forteller Gulowsen.

– Det er bare helt unødvendig, sier en tydelig oppildnet Gulowsen, og fortsetter:

– Det føyer seg inn i rekka av utrolig rare ting folk gjør. Kunstige sandstrender, super kortklipte plener og nå dette. Det er masse liv som går tapt og det er utrolig viktig å si ifra om at ikke er greit. Man spyler vekk naturen, noe som er litt rart når man først ønsker seg hytte i denne omtalte naturen.

Mer og mer

Per-Erik Schulze, fra Kragerø, la lørdag kveld ut et bilde som viser en som står og spyler på svaberg i vannkanten. Det sparket i gang en debatt.

– Det tok helt av. Hensikten var ikke å henge ut en enkel person, men heller legge ut et situasjonsbilde. Dette er noe vi har sett mer og mer av her i Kragerø. Jeg lurer på hva som er hensikten.

Etter hvert som debatten gikk, så Schulze seg nødt til å slette innlegget. Da hadde det 100.000 visninger.

– Noterte meg at saken tok litt av, så slettet bilde for å ikke knytte det til enkelteiendom. Poenget var å peke på et fenomen: At hyttetomtene endevendes med strandnaturen som taper.

Ulovlig?

På spørsmål om dette er ulovlig og dermed kan kalles miljøkriminalitet er Kai Johansen fra Kragerø sin tilsyn og ulovlighets avdeling klar i sin tale.

– Et slikt inngrep i naturen er noe vi vil følge opp og noe vi slår hardt ned på. Vi får inn mye tips i løpet av året og alvorlighetsgraden varierer. Så er det greit å legge til at jeg tror ikke det er mange som gjør ting for å være kriminelle, enkelte vet nok ikke hva de har lov til og ikke.