– Det er veldig merkelig, sier kvinnen som eier hytta til Varden. Hun ønsket ikke ha navnet sitt på trykk.

Familien hennes bor utenfor Telemark, og eier en hytte i Holtardalen i Vinje. På hytta har de to overvåkingskameraer.

– Vi har et ved boblebadet utendørs, for å se at det ikke blåser av deler, og et på den andre siden ved inngangspartiet og parkeringen. Tilfeldigvis tidligere i dag sjekket mannen min kameraet for å se at alt var bra. Da oppdaget han at det var mye aktivitet ved midnatt, og folk som gikk ut og inn, forteller hun.

Tok seg til rette

Den drøyt 80 kvadratmeter store hytta har fire soverom og en sovesofa, som alle ble brukt av «gjestene». De hadde også tatt seg til rette og brukt bålpanna utenfor.

De hadde fått opp nøkkelboksen utenfor hytta, og låst seg inn. Bilen de kjørte ble også fanget av kameraet; en hvit caravelle med sort kufanger og utenlandsk skilt.

Bilen de besøkende brukte. Foto: Privat

– Vi har leid ut hytta før på Airbnb, og jeg måtte spørre samboeren min om vi ikke hadde leid den ut nå. Det hadde vi ikke. Han kastet seg i bilen og kjørte dit.

En nabo de var i kontakt med tok seg turen innom hytta for å se hvordan tilstanden var. Da han var innom sto døra åpen, inne i hytta lå det søppelposer med fårikålrester, og oppvaskmaskinen surret.

– Det var ganske rotete og skittent på badet. Det var ikke noe hærverk, men det virket som de hadde vært der en stund.

Mulig svindel

Til sammen var åtte ubudne gjester innom hytta. De ble også fanget av overvåkingskameraet.

Bilder fra overvåkingskameraet. «Gjestene» dro onsdag morgen. Foto: Privat
Bilder fra overvåkingskameraet. Foto: Privat

Den forfjamsede hytteeieren synes det hele er absurd. Utenom noen vinflasker er det ikke noe som er stjålet fra hytta. Hun spekulerer i om de som var i hytta selv var uvitende til innbruddet.

– Jeg hørte på jobben om at det er en del svindel på Airbnb, og at noen utgir seg for å leie ut hytter de ikke eier. Det kan jo hende at de trodde de leide hytta gjennom Airbnb-svindlere, og dirket opp nøkkelboksen når de trodde det var et sted de skulle leie … Det er mulig det er noe sånt, men jeg vet ikke, det var jo ikke velkomment der, og varmen sto ikke på. Det er også rart å la døra stå åpen når du drar. Det er noe som skurrer.

I søppelet fant naboen også matemballasje som stammet fra Tyskland.

– Vondt i magen

– Hvordan opplever du at noen uvedkommende har vært inne i hytta?

– Jeg var på jobb da samboeren min oppdaget det, og fikk skikkelig vondt i magen. Jeg så for meg at hytta var tømt og endevendt, men heldigvis ikke. Det er ikke noe alright å vite at fremmede har bodd i ens private sted og sovet i senga. Jeg aner jo ikke hvem disse folka er, sier hun.

Hytteeierne skal politianmelde «besøket».