Når kulda kommer ute, finner gnagerne veien inn. De trekker ikke bare inn i hus og hytter.

– Nei, også garasjer, biler, bobiler og campingvogner er yndede tilholdssteder for mus. Selv om de er små, kan de gjøre svært stor skade, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF, i en pressemelding.

På muse-menyen står gjerne bilseter, isolasjonsmateriale og ledninger – sistnevnte ofte med driftsstans og kostbare kortslutninger som følge. Mus kan også finne bilens registerreim smakfull. Det ender fort med fullt og kostbart motorhavari om man er uheldig.

– Få ut gammelt sjokolade- og ispapir og støvsug brødsmuler og slike ting, anbefaler NAF.   Foto: NAF

Dette bør du gjøre

Hvert eneste år spiser norske mus biler og campingvogner for et tosifret millionbeløp. Det viser tall fra forsikringsbransjen.

– Hvis du finner muselort i garasjen er det ekstra viktig å være på vakt, så de ikke flytter inn permanent. Eller enda verre at de flytter inn i bilen. Derfor er det alltid smart å tenke forebygging, sier NAF-rådgiveren.

– Vedstabler, tørkepapir, pussekluter, arbeidsklær og slike ting er populære boplasser for mus. Alt som musene trives i eller spiser bør vekk eller i lukkede plastkasser, oppfordrer Sødal.

Bort med fristelsene

Kjeks, pastiller, sjokolade og nøtter er det mange som har liggende i bilen. Dette er godsaker også for mus. Derfor må du rydde bilen for disse fristelsene. Få ut gammelt sjokolade- og ispapir og støvsug brødsmuler og slike ting.

– Vinter-lagrer man bobil, campingvogn eller en veteranbil bør disse sjekkes regelmessig igjennom vinteren. Minst en gang i måneden, mener Sødal.

Skulle man være uheldig å få mus i garasjen finnes det hjelpemidler. Elektroniske muse-jagere kan kjøpes til en rimelig penge. Disse plugges rett i stikkontakten og lager en høyfrekvent lyd som skal skremme vekk skadedyrene.

Anbefaler musefelle

Ellers er de gode, gammeldagse musefellene fortsatt det sikreste. Disse finnes nå i ulike og varianter, også som elektriske, om man ikke er komfortabel med den tradisjonelle fella med bøyle og fjær.

– Er du uheldig og får en muse-skade i bilen, dekkes dette vanligvis av bilens kaskoforsikring. Derfor bør du tenke deg om hvis veteranbilen, den skattede cabrioleten eller campingvogna vinterlagres uten forsikring, minner Sødal om helt til slutt.