– Jeg hadde egentlig ikke sett programmet, men måtte nesten gjøre det nå, smiler Camilla når Varden ringer.

To spontanaborter

For nesten ett år siden ble Notodden-kvinnen fulgt av et produksjonsteam da hun skulle ta en lenge planlagt fedmeoperasjon. Else Kåss Furuset var med inn på operasjonsstua for å belyse måten Camilla – og mange andre – velger å ta grep om vekt og helse.

Årsaken til at telemarkingen kom på tanken er sammensatt, men hun forteller at det ble utløst av to spontanaborter.

– Jeg begynte å tenke på det i 2017. Jeg ble gravid to ganger, men mistet begge to etter spontanaborter. Jeg var sikker på at det var på grunn av vekta og startet en prosess for å bedre situasjonen, sier Camilla.

Ble gravid

Gastrisk bypass er en av de mest benyttede fedmeoperasjonene i Norge og innebærer at størrelsen på magesekken reduseres drastisk. Før operasjon må man få veiledning, i tillegg til at det er flere kriterier som må oppfylles før man får innvilget en operasjon. Camilla gjorde dette gjennom sykehuset i Vestfold.

Det tok imidlertid noen år før operasjonen ble gjennomført. Bare noen uker før hun egentlig skulle ta gastrisk bypass, viste det seg nemlig at hun hadde blitt gravid.

– Jeg tok heldigvis feil og kunne få barn! Jeg gjennomgikk først én graviditet, men mistet dessverre datteren min etter at hun var født. Deretter ble jeg gravid igjen fem måneder senere og har nå verdens fineste gutt, sier hun.

GRAVID: Camilla spontanaborterte to ganger og trodde først at hun ikke kunne få barn på grunn av vekt og helse. Så ble hun gravid. Her med sønnen, som nå er to år. Foto: Privat

– Jeg vil leve lenge

Camilla forteller at det er viktig for henne å være en god mor for sønnen sin på to år.

– Det har vært noen tøffe år og jeg vil leve lenge. Jeg vil kunne være med på det som skjer med ham. Det er hemmende å ha altfor mange kilo på kroppen i tillegg til at det ligger stor helsemessig risiko i det. Derfor fortsatte jeg prosessen, sier hun.

Notodden-kvinnen forklarer at hun alltid har hatt mer kilo på kroppen enn mange andre. Utallige ganger har hun forsøkt på nye slankekurer, som har holdt i en liten periode før hun igjen har gått opp i vekt.

– Jeg har levd fint med meg selv, men har jo prøvd ufattelig mange kurer. De varte i noen måneder også var det tilbake igjen. Etter hvert forsvinner viljestyrken fordi man har så mange erfaringer med at det ikke går. Derfor var det fint å kunne ta grep ved hjelp av en slik operasjon, sier hun.

FØR: Camilla forteller at hun har vært gjennom utallige slankekurer, uten å lykkes. Foto: privat

Fikk en telefon fra kirurgen

Ett år etter at Camilla fikk sin sønn ved hjelp av keisersnitt, kunne hun derfor gjennomføre fedmeoperasjonen på sykehuset i Tønsberg. Årlig er det rundt 2.000 i Norge som gjør tilsvarende og den vanligste metoden er gastrisk bypass.

Én uke før operasjonen fikk hun en telefon fra kirurgen.

– Han lurte på om jeg var villig til å bli med på en tv-innspilling. Jeg sa ja og det hele var dermed ganske tilfeldig, sier hun om innspillingen av «Helsekost Furuseth» på NRK.

I episode 4 får vi se at Else Kåss Furuseth snakker med Camilla. Hun forklarer at hun ikke bryr seg om hva andre mener om operasjonen og at hun gjør det på grunn av helsegevinstene. Deretter ser man at operasjonen gjennomføres og fagansvarlig for fedmekirurgi, Marius Svanevik, forteller at det har vært en vellykket inngrep.

Notodden-kvinnen forteller at hun heller ikke har hatt noen problemer etterpå.

– Jeg er veldig fornøyd! Jeg har blitt mye lettere og kjenner meg takknemlig for at alt har gått greit, sier hun.

ETTER: Et år etter fedmeoperasjonen er Camilla fornøyd. Hun har ikke hatt noen store komplikasjoner og forsøker å beholde roen rundt prosessen. Foto: privat

Tar det i et rolig tempo

Helt spesifikt har hun gått ned fra 160 kilo til 100 kilo siden perioden før operasjonen, og har vent seg til mindre porsjoner med mat. I motsetning til mange andre kan hun spise og drikke det meste, men prøver å beholde roen rundt prosessen.

– Det er viktig for meg å ta det i et rolig tempo og kjenne etter på hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Jeg ønsker ikke å falle inn i en ekstrem diett eller et nytt spisemønster som ikke kan opprettholdes. Det skal være en livsstilsendring, sier hun.

Camilla sa også det samme til Else Kåss Furuseth, men forteller at det ikke ble plass til klippet i serien. Hun er uansett svært komfortabel med å dele reisen sin på TV.

– De fleste som kjenner meg, vet at det er sånn jeg er. Tilbakemeldingene har vært veldig fine, avslutter hun.

INNSPILLING: Camilla var også med på innspilling for å fortelle om hvordan tiden etter operasjonen har gått. Dette ble det ikke med på det endelige resultatet på NRK. Her står hun sammen med Else Kåss Furuseth. Foto: privat