– Det handler først og fremst om å være fleksibel og å tenke motsatt av alle andre, sier reiseinfluenser Merete Moen.

– Prisene går opp og ned som en jojo

Hun er utdannet siviløkonom, men satset i 2019 på en karriere som reiseinfluenser, til fordel for direktørjobben i tekstilbransjen. På Instagram-profilen deler hun blant annet tips og triks for å holde reisebudsjettet nede.

– Jeg er kostnadsbevisst og opptatt av ikke å betale mer for en vare eller tjeneste enn jeg må, sier hun.

Moen forteller at fly- og hotellprisene går opp og ned som en jojo, og at man bør ha is i magen før man bestiller.

– Flyselskapene legger for eksempel ut billetter i etapper. Først prøver de seg på en høy pris og sjekker responsen. Deretter legger de kanskje ut noen billige billetter til samme destinasjon, for å se hvordan de blir tatt imot. Da er det greit å følge med, sier hun.

– Akkurat nå er det kjempedyrt med flybilletter, men det kan godt være at det blir billigere etter hvert, nå som det spås varmt og godt vær her i Norge.

Merete Moen reiser verden rundt og inspirerer til reise gjennom @worldwithasuitcase Foto: Merete Moen

Her er Meretes tips for å spare penger:

Bruk flere nettsteder til søk.

-Å skaffe seg de billigste flybillettene dreier seg om hvor du søker, og hvordan du søker.

Bruk flere nettsteder, og søk på flere måter for å finne den billigste flyturen eller det billigste hotellet. Du bør også gå inn på de enkelte flyselskapenes og hotellets hjemmesider for å sjekke prisene.

Pass på at alle gebyrer, skatter og avgifter er inkludert og kjøp flybilletter direkte fra flyselskapet, ikke via andre sider.

• Hold søkene hemmelige

Det kan være en god ide å holde søkene hemmelig, altså bruke privat modus som ikke etterlater seg spor. Mange søker flere ganger på samme flybillett og søkemotorene tror da at distansen er populær, noe som ikke er positivt for prisen på billetten.

Det hemmelige søket hindrer dermed at nettleseren husker søket og prisene «skrus opp».

Vær fleksibel på når du vil reise - be om varsling

Flyselskapene har programvare som justerer prisen etter etterspørselen.

Prisene kan dermed falle hvis etterspørselen er lavere enn forventet - og motsatt.

I søkemotorer som Google Flights og Finn kan du be om varsling når prisen på flybilletter endres. Har du litt is i magen kan du gjøre et kupp ved å vente til du får varsling om at prisen har sunket.

Gjør motsatt av andre

I sommerferier, påskeferier og høstferier vil etterspørselen etter flybilletter være høyest. Dette gjelder til alle feriedestinasjoner. Dermed er også flyprisene på sitt høyeste nivå.

Erfaringsmessig har mange lyst til å reise til de samme reisemålene, men velger du utradisjonelt, får du rimeligere ferie.

Vi har også en tendens til å ville reise samtidig. For eksempel er det mange som vil til Syden i starten av sommerferien for å sikre seg sol før de stikker på hytta. Flyprisene er derfor høyere i begynnelsen av sommeren sammenlignet med slutten av ferien.

Flypriser varierer i tillegg mye nar det kommer til hvilket tidspunkt du kan reise på. Utreise på mandag og hjemreise på torsdag er som oftest mye rimeligere enn torsdag/søndag. Også selve reisetidspunktet har betydning. Avganger svært tidlig og sent er ofte billigere.

Der det er flere flytilbud til en destinasjon, vil du som oftest få lavere pris på flyvningene som går tidlig eller sent.

Du kan bestille enveisbilletter

Du er ikke nødt til å kjøpe en tur-retur billett med et selskap. Det kan hende at det lønner seg med enveisbilletter fra to forskjellige selskaper.

Det er slett ikke uvanlig at et annet selskap er billigere å bruke på returen. Hvis selskapene flyr fra samme flyplass, har det ingen betydning for deg å bruke to selskaper.

Mellomlanding

Hvis du godtar å bruke lengre tid eller har lyst til å besøke to destinasjoner, kan du også spare penger på å ta et stopp på veien.

Det kan i mange tilfeller for eksempel lønne seg å fly til en annen by det er billig å reise til, og kjøpe billett derfra til den endelige destinasjonen.

Hvis du skal mellomlande må du beregne nok tid slik at du ikke mister flyet videre. Eller legge inn tid til å bli der en dag eller mer.

Tog og fly

Tog i Europa er en fin og praktisk reisemåte. Ønsker du å oppleve både Paris og Amsterdam, flyr du til den byen det er rimeligst å fly til og hjem fra den andre.

Togturen fra sentrum til sentrum av de to byene tar litt over 3 timer og du får sett litt av Belgia på veien.