Han var æresmedlem i IF Ørn, bygningsingeniør, takstmann, utbygger og golfbanearkitekt. Og mye mer.

Hans første utbygging på Borgeåsen var på Rødborge der familien også selv ble boende i mange år. Eia så de flotte mulighetene det var for boligutbygging på Thoralf Holtas eiendom og som samtidig ville gi nærhet til friarealer på Borgeåsen. Da han mente det burde byges leiligheter på Borgeåsen fikk han ikke napp hos boligbyggelagene.

– Du burde lage ditt eget boligbyggelag, var rådet han fikk av Sigurd Namløs (Ap) som i mange år var ordfører i Skien.

Det gjorde Eia og de store hvite blokkene på Borgeåsen er et resultat av utbyggingen han sto for og etablering av Borgestad boligbyggelag i 1971. Det er senere blitt en del av PBBL. Han sto også bak utbyggingen av nærsenteret og bodde sammen med sin kone Reidun i en av leilighetene der.

Som ung hoppet Tor Eia i Holmenkollen, drev militær mangekamp og friidrett, gikk langrenn og spilte fotball. Han er født i Ramnes utenfor Tønsberg og flyttet med Reidun til Skien for over 60 år siden. Han ble aktiv i IF Ørn hvor han er æresmedlem. Han var primus motor for skianlegget på Jarseng, NM på ski i 1988 og bygging av Telemarksbakken.

Golfentusiast: Tore Eia var blant de som innførste golfsporten til Grenland. Foto: Privat

Han var og en av dem som fikk golfsporten til Grenland. Først med 9-hulls bane på Jarseng og senere banen på Jønnevald. Lidenskapen for golf førte til at han designet mange golfbaner rundt i Norge og bar tittelen golfbanearkitekt.

Familien har hytte i Vrådal. Der kjøpte han store deler av Fossøy og fikk bygget golfbane og tilrettela for hyttebygging.

– I påska var familien samlet på hytta. Da gikk pappa sammen med min datter som er arkitekt gjennom sine neste planer for Borgeåsen, forteller datteren Anne Trine Eia.

Han ville følge opp statsminister Støres oppfordring om å tilrettelegge for mindre boliger for unge som ønsket å etablere seg.

– Han satt på en tomt hvor han ville at alle som etablerte seg skulle ha tilgang egen hageparsell og en aktivitetspark, forteller Anne Trine.

Andre påskedag ble Tor Eia rammet av hjerneblødning og fikk et kort sykeleie før han døde 86 år gammel.

– Oldefar kan ikke dø nå, for jeg har så mye å lære, sa hans 11-årige oldebarn, forteller Anne Trine.

Tor Eia etterlater seg to døtre, fire barnebarn og seks oldebarn. Begravelsen blir i Borgestad kirke 4. mai.