To millioner kroner er knyttet direkte til opplagsutgifter for «Sandøy». Fire millioner er finansutgifter.

Det er daglig leder Borgar Slørdal i Brevik Fergeselskap IKS som bekrefter tallene overfor Varden.

Dårlig butikk

Økte strømutgifter og renter i rivende utvikling har gjort dette til en ekstra dårlig butikk for eierne. Det vil si fylkeskommunen og Porsgrunn kommune som har måttet pøse inn ekstra skattepenger for å holde skuta økonomisk flytende.

TOMT: Foreløpig er det liten aktivitet på bruas på elferja. Foto: Fredrik Pedersen
I OPPLAG: «Sandøy» ligger i opplag på Ekstrand. Foto: Tore Øyvind Moen

Selv om båten ligger til land, krever den strøm. Dessuten er det prøvetur annenhver uke, med mannskap.

Finansutgiftene ville dukket opp uansett. Men det er likevel rent tap siden ferjeselskapet samtidig må holde den gamle sliteren Oksøy i drift. Med andre ord er det snakk om død kapital.

Verftet i Rotterdam fikk drøye 80 millioner kroner for å bygge båten. Nå løper rentene.

Er beredt

Slørdal sier de ansatte er «klare som et egg» til å få båten i drift. Det vil trolig skje etter sommeren en gang. Med andre ord fortsetter taksameteret å rulle. Ferja har ligget i opplag siden den ankom i juni 2021. Den gangen var stemningen langt mer optimistisk. Planen var å få den i drift sommeren 2022. Nå er vi et godt stykke inn i 2023.

Forsinkelser med ferjeleiene, inkludert mye politisk turbulens er årsaken til at både ferjeselskap og øybeboerne har blitt nødt til å smøre seg med tålmodighet.

– Hvordan har det vært for ferjeselskapet å vente så lenge?

– Det har jo vært frustrerende. Men det er noe vi som ferjeselskap ikke kan gjøre noe med, svarer Borgar Slørdal på spørsmålet.

Forsinket boring

Ole Henrik Lia er bygge - og eiendomssjef i kommunen og den som uttaler seg om ferjeleiene som er under bygging. På spørsmål om når ferjeleiene er klare til bruk - og om det vil drøye utover høsten skriver han på SMS:

– Tidsplanen er veldig stram som følge av forsinket boring. Så vil det være en vurdering i forhold til fergetilbudet når en skal bytte ferge. Endelig avklaring er ventet i nær fremtid.