Ikke ring tilbake: Ikke ring tilbake hvis du ser at et ukjent nummer fra utlandet har ringt deg, skriver Telia i en pressemelding. Foto: Berit Roald / NTB

– Vi lever i et tillitsbasert samfunn, men det er viktig å være litt mistenksom i blant, sier Øyvind Kristiansen, svindelekspert i Telia Norge i en pressemelding fra mobilselskapet, og legger til:

– Det kan være lett å senke guarden når man er på ferie og slapper av, men erfaringsmessig er det veldig mange svindelforsøk i sommermånedene også. Svindlerne tar ikke ferie.

I løpet av april, mai og juni har Telia stoppet over tolv millioner svindelforsøk rettet mot norske mobilkunder, og antallet blokkerte wangiri-anrop er doblet fra forrige kvartal.

To svindelmetoder

Wangiri er en svindelmetode der nordmenn ringes opp av utenlandske numre. Etter kun få ring legges det på, og svindlerne tjener gode penger på at vi ringer tilbake.

Eldre er ekstra utsatt for denne type svindel, fordi de gjerne samvittighetsfullt ringer tilbake når de har et tapt anrop, skriver Telia i pressemeldingen.

Spoofing innebærer at det originale, utenlandske telefonnummeret «viskes ut» og erstattes med et norsk nummer. Ofte vises et nummer som tilhører et kjent selskap eller en statlig aktør, og da øker sjansen for at mottaker besvarer anropet og gjør det personen i den andre enden ber om, nettopp fordi vedkommende ser ut til å ringe fra en aktør man har tillit til.

– Vi ser en nesten dobling i antall wangiri-anrop denne perioden, mens antallet spoofing-samtaler er gått ned, forklarer Kristiansen.

– Våre tall viser at svindlerne fortsatt er svært aktive, og spesielt wangiri er en høyst aktuell svindelmetode. En tommelfingerregel er at man ikke ringer tilbake til et ukjent nummer, særlig ikke hvis det er utenlandsk. Økningen i wangiri siste kvartal kommer nesten utelukkende fra Sri Lanka, og vi blokkerte over fire millioner samtaler herfra i april, mai og juni.

Råd for å unngå svindel

  • Vær varsom med åpne nettverk og hva du deler når du er der

  • Ikke ring tilbake hvis du ser at et ukjent nummer fra utlandet har ringt deg

  • Ikke klikk på lenker du har mottatt fra ukjente nummer

  • Ikke last ned apper fra andre steder enn Google Play og App Store

  • Oppgi aldri BankID-passordet ditt til noen, selv ikke politiet

  • Vær kritisk - husk at ingen profesjonelle aktører spør etter personlige opplysninger

  • Bruk et passordhvelv som både genererer kompliserte og lagrer passordene dine

  • Bruk alltid tofaktorautentisering der det er mulig

  • Benytt deg av en trygghetstjeneste som for eksempel Telia Trygg