Det bekrefter brannsjef Morten Meen Gallefos i Grenland brann og redning.

– På bakgrunn av nedbøren som nå har kommet kombinert med værprognoser for den kommende tiden, er skogbrannfaren er nå tilstrekkelig redusert slik at det ekstraordinære forbudet mot bruk av ild oppheves (lokal forskrift), med virkning fra fredag 30.06.2023 klokka 16.00, opplyser brannsjefen i en pressmelding.

Fortsatt forbud

Selv om dette ekstraordinære forbudet oppheves er det fremdeles et generelt bålforbud som gjelder fra 15. april til 15. september.

– Det generelle bålforbudet innebærer at det er lov å tenne bål eller grille så lenge det er åpenbart at det ikke kan oppstå brann, opplyser brannsjefen videre.

Vestfold og Agder har også opphevet sitt forbud fredag.

Dette gjelder nå

Sett deg inn i bål- og grillreglene som alltid gjelder:

Fra 15. april til 15. september er det forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark i Norge.

Det er noen unntak, men du må sette deg inn i reglene:

Dette er grill og bålreglene:

Enhver plikter å vise aktsomhet ved gjennomføring av aktivitet som kan føre til brann.

Det er forbudt å gjøre opp ild eller behandle brannfarlige gjenstander utendørs under slike forhold eller på en slik måte at det kan føre til brann. Oppgjort ild må ikke forlates før den er fullstendig slokket.

Det er likevel tillatt å gjøre opp ild når det er åpenbart at brann ikke kan oppstå, eller når kommunen har gitt tillatelse.

Hva er «å gjøre opp ild»?

Kan eksempelvis være opptenning av bål, bruk av bålpanner, engangsgriller, kullgriller, gassgriller, stormkjøkken og andre kokeapparater med brennstoff.

Hva betyr «åpenbart ikke kan medføre brann»?

I noen tilfeller kan være forsvarlig å gjøre opp ild, eksempelvis på en molo, en strand, en parkeringsplass, på snødekt fjell osv. der underlaget ikke tar fyr, vegetasjonen ikke er tett opptil og så lite vind at faren for brann og spredning er lav.

Oppsummert:

Du kan grille eller brenne kaffebål i strandkanten om det garantert ikke fører til brann. Vind og avstand til brennbart må være med i din vurdering

Det er forbudt å brenne/grille på bart fjell, fordi svabergene skaller av. Dermed ødelegger du den mer enn 9000 år gamle overflaten, polert fram under siste istid.

Tenner du bål, har du alt ansvar, - også for å slokke bålet fullstendig før du forlater det.

Brannvesenet gir ingen tillatelser, det er du selv som må vurdere faren og ta ansvaret.