Før fylkestinget startet onsdag tok fylkesdirektør Arve Semb Christophersen ordet. Han ønsket å redegjøre for hvordan han ser på Vardens oppslag om innhold i avvikene som føres av ansatte ved videregående skoler.

Rasistiske ytringer

– Det er fint at slikt kommer fram, sier fylkesdirektøren.

Mandag skrev Varden om økende antall tilfeller av vold, trusler og rasistiske ytringer fra elever ved skolene. Dokumentasjonen er avvik som ansatte har ført det siste skoleåret.

– Jeg ville vært mer bekymret hvis det ikke ble meldt om slike hendelser, legger Semb Christophersen til.

Undersøkes

I forkant av fylkestinget trakk han fram viktigheten av å føre avvik i skolen. Og han la ikke skjul på at det kan oppstå vanskelige situasjoner for ansatte og elever.

– Det oppstår uheldige situasjoner hvor det skjer ting som ikke burde skje. Det kan det være mange grunner til og derfor er det viktig at det meldes fra om disse avvikene, slik at situasjonen kan undersøkes og slik at det kan gjøres tiltak for å redusere faren for at dette skal gjenta seg, sier han.

– Noen av avvikene beskriver alvorlige og svært uheldige episoder og at det er viktig å arbeide for å redusere omfanget av slike hendelser, sier fylkesdirektøren.

– Skremmende

Høyres Karoline Aarvold, som er med i utvalg for kompetanse, er klar på at opplysningene som er kommet fram må tas tak i.

– Det er skremmende at disse tallene øker, og innholdet som kommer fram i avvikene Varden skaffet til veie er alvorlig, sier Aarvold som ikke liker at denne informasjonen ikke er nådd fram til politikerne tidligere.

– Det er også alvorlig at vi ikke har fått denne informasjonen. Vi er jo satt til å prioritere det som er riktig for å håndtere slike utfordringer, sier hun.

– Hva vil dere gjøre nå?

– Vi må få mer informasjon og finne ut om vi har nok ressurser, for det virker som det må en del tiltak til for å ordne situasjonen i den videregående skolen. Det skal jo ikke være slik at elever og ansatte frykter å oppleve vold og andre ubehagelige situasjoner, sier Høyre-politikeren som vil at avvikssaken tas opp i førstkommende møte i utvalg for kompetanse.

Aarvold legger til at hun håper at alle ansatte fortsetter med å føre avvik.

– Det kan jo være mørketall her. Om avvikssystemet skal fungere så er det viktig at flest mulig fører avvik, slik at vi politikere og beslutningstakere får vist at vi tar dette på alvor.

INFORMASJON: Karoline Aarvold i Høyre mener det er viktig at politikerne får informasjon om alle uønskete hendelser i skolen, slik at de kan sette i gang tiltak. Foto: Fredrik Nordahl