–Hvert år deler Syklistenes Landsforening ut tusenvis av gratis sykkellykter, for å inspirere flere til å sykle trygt utover høsten og vinteren, heter det i en pressemelding.

Det er påbudt med lys som gjør deg synlig i trafikken - når du ferdes i mørke eller i vær som gir dårlig sikt. I forskrift om krav til sykkel skal du ha en lykt foran som gir gult eller hvitt lys, eller en såkalt flerfunksjonslykt som kan gi blinkende eller fast hvitt lys. Bak på sykkelen skal du ha en lykt med fast eller blinkende rødt lys.

I Grenland markeres dette tidlig på morgenen ved sykkelveier på Hovenga i morgen, og på onsdag ved Klosterøya i Skien.

Alle lyktene som deles ut er oppladbare, og kan dermed vare i mange år.

– Sykling er bra for helsen uansett om det er trening, til og fra jobb eller annen transport. Og det er uavhengig av om du trår helt for egen maskin eller du får litt hjelp av el-motor, sier Bjørnar Nyen, tidligere kommuneoverlege i Porsgrunn kommune og faglig rådgiver for folkehelsearbeid.

I morgen stiller han som representant for Syklistforeningen Grenland, et lokallag i Syklistenes Landsforening ved å dele ut sykkellykter ved Hovenga.

– Vi vet fra forskning at jevnlig sykling blant annet reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer. Det er med andre ord gode grunner til å fortsette å sykle til jobb, skole eller andre aktiviteter også gjennom vinteren, sier Nyen.