I løpet av en halvtimes tid har det samlet seg over hundre mennesker som kommer for å spe på et allerede trangt matbudsjett.

Over sommeren har køen doblet seg og det ser ikke ut til at den blir kortere med tiden som kommer.

Alle kjenner på kroppen hvordan økte renter, mat- og strømpriser påvirker.

– Det er ikke en god situasjon, forteller en som står i køen. Han vil ikke stå fram med navn, men forteller at køene øker for hver gang det er utdeling av mat fra Frelsesarmeen i Skien.

MYE MAT: Dette er bare noen av posene som blir delt ut. Foto: Anders Høines

Full sving

Innenfor dørene har den frivillige gjengen stått på siden morgenen. Det sorteres poteter og gulrøtter. De grønne kiwiposene fylles opp og stables langs veggen.

I kantina dekkes det på kopper slik at de som står på utsiden kan få seg en kopp kaffe, etter de har trukket kølapp og sitter og venter.

– Det handler om at vi vil behandle de med verdighet. Ingen skal behøve å stå på utsiden å vente her, sier korpsleder Rose Nanang.

Hun og mannen ble ledere på Frelsesarmeen i Skien i juli, men de har over tjue års erfaring fra Frelsesarmeen flere steder i landet.

BEKYMRET: Rose og Matthew Nanang er bekymret for utviklingen. Foto: Anders Høines

Dobling

Før sommeren anslår ekteparet at mellom 70 og 80 som sto i kø for å hente mat til familien sin når det var utdeling. Dette tallet har økt.

– Det er mange mennesker som kommer hit i nød nå. Over sommeren har det økt med mellom 40 og 60 stykker. Forrige fredag vi delte ut mat hadde vi 141 husstander her. Hjemme hos hver av dem kan det være fire til åtte stykker som trenger mat. Det er trist å tenke på.

De forteller at det ikke er noen aldersgrupper som peker seg ut.

– Alle kommer hit nå, unge som voksne. Noen syntes det er vanskelig å stille seg i kø her, men de har ikke noe valg. Det er jo ikke deres skyld at det har blitt sånn. Alt øker jo, og det går utover alles økonomi. Hver gang kommer det nye mennesker vi ikke har sett her før.

SORTERING: Det kommer inn mye mat som må sorteres. Foto: Anders Høines

Middager

I posene prioriteres det middager. Hva de får varierer fra uke til uke.

– Vi henter en del mat på matsentralen i Larvik, men det er ikke nok, så vi må bruke mye penger selv på å kjøpe inn mat for å dekke opp, sier Matthew og legger til:

– Det er ikke nok for to uker. Det hender vi får telefoner hvor folk spør om det er noe mat vi kan dele ut uten om de faste fredagene.

Selv om mengden mat som deles ut har økt, har ikke det gått utover kvaliteten på maten ennå.

– Det blir vanskelig. Vi prøver, men utenom mat har vi strøm og andre tilbud som også skal dekkes. Det som er sikkert, er at det blir flere i køene og at matkontoen tømmes fortere.

Matthew forteller at Frelsesarmeen i Skien i løpet av det siste halvåret har brukt 400.000 kroner på mat som de må kjøpe utenom det de henter på matsentralen i Larvik.

Gruer seg

Når det går mot jul vokser også matposene. Det kan bli utfordrende, ifølge Nanang.

– Vi er bekymret for utviklingen. Når det kommer mennesker hit som trenger hjelp, og vi ikke kan hjelpe dem fordi vi ikke har ressurser til det er det leit. Nå går det mot jul og vi vet at matposene skal være større og inneholde julemiddag. Det krever mer mat og mer penger, vi vet at det kommer flere. Vi gruer oss, sier ekteparet, før de gjør klar siste rest slik at de også denne uken kan brødfø over hundre husstander.

Pengene som går til matinnkjøp kommer utelukkende fra Frelsesarmeens julegryter og diverse gaver de mottar gjennom året.

Annenhver fredag er det mulighet for å komme og få med seg mat hjem. Dørene åpner 10:30.