– Forbrukere som har kjøpt produktet med angitt forbruksdato og LOT-nummer, skal kaste produktet eller levere det tilbake til sin nærmeste Bunnpris-butikk og få pengene tilbake, skriver Edelgard i en pressemelding.

De aktuelle lotnumrene er 22434 (sylte) og 22481 (ribberull), og siste forbruksdag er henholdsvis 15.01.2023 og 07.01.2023. Butikkene som har mottatt produktene, er varslet.

Listeriabakterier kan være årsak til alvorlig sykdom hos mennesker, skriver Matportalen.

* Personer med nedsatt immunforsvar er spesielt utsatt, og selv små smittedoser kan føre til sykdom og i verste fall død hos eldre, nyfødte og personer med underliggende sykdommer. For gravide kan bakterien medføre abort.

* Friske personer kan også bli syke av bakterien, men symptomene er normalt lettere, og de tåler noe større mengder av bakterien enn mer utsatte personer.

* I motsetning til de fleste andre bakterier som gir sykdom hos mennesker, vokser listeriabakterier ved kjøletemperatur. Matvarer med lang holdbarhetstid som spises uten videre varmebehandling, er derfor risikoprodukter.

Sylte fra produsenten Edelgard trekkes fra markedet etter funn av listeria. Produktene har blitt solgt på Bunnpris-butikker i Norge. Foto: Matportalen.no / NTB