Etter en periode med litt lavere kraftpriser, er prisnivået nå oppadgående igjen – blant annet drevet fram av sprengkulde og redusert kraftproduksjon i Sverige fordi kjernekraftverk er midlertidig stengt ned.

– Jeg vil påstå at kulda er den viktigste faktoren, sier kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til NRK.

Det er ventet uvanlig lave temperaturer i uka som kommer, noe som vil føre til høyere forbruk, samtidig som det er vind lite og dermed lav vindkraftproduksjon.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) tror situasjonen i Sverige vil ha innvirkning på Norge, men frykter ikke strømmangel her til lands i vinter.

– Det vil påvirke Norge først og fremst i form av høye priser, skriver Inga Nordberg, direktør for energi- og konsesjonsavdelingen i NVE i en epost til E24.

Vinterkulde og redusert kraftproduksjon fører til økte strømpriser over hele landet til uka. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Rekord i nord

Lilleholt tror dagsprisene kan komme opp i fire-fem kroner og at timeprisene kan bli så høye som 10–20 kroner kilowattimen i enkelte perioder.

Mandag blir det høyest strømpriser i Sørvest-, Vest- og Sørøst-Norge. Mellom klokka 17 og 18 vil strømprisen der nå en topp på 6,016 kroner per kilowattime. I Midt- og Nord-Norge blir prisen 4,14 kroner per kilowattimen på sitt høyeste, viser tall fra strømbørsen Nord Pool.

Med en gjennomsnittspris på 2,53 kroner kilowattimen, setter Nord-Norge ny prisrekord mandag.

Høyere tirsdag

Også tirsdag blir det høyest strømpriser i Sørøst-, Vest- og Sørvest-Norge.

Mellom klokken 17 og 18 vil strømprisen der ligge på 7,024 kroner per kilowattime (kWh).

Ser man bort fra en eventuell strømstøtte, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,41 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge vært 8,98 kroner.

Minsteprisen blir på 2,83 kroner per kWh mellom klokken 3 og 4 på natten.

Også dyrt i helgen

Søndag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 6,042 kroner per kWh og 1,15 kroner per kWh. Samme dag i fjor var den på 1,44 kroner per kWh og 38,5 øre per kWh.

1,15 kroner på det billigste

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kilowattimer, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Den laveste timeprisen mandag blir mellom klokken 23 og 00 i Nord-Norge, da på 1,15 kroner. Prisen per kilowattime blir på sitt laveste i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge 2,75 kroner og Midt-Norge 2,1 kroner.

Lørdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 4,39 kroner og 79,9 øre per kilowattime. Samme dag i fjor var den på 1,76 kroner og 40,9 øre kilowattimen.

– Gjennom høsten har det blitt produsert lite kraft i Norge. I tillegg har vi hatt mye nedbør. I sum har det gitt en rekordsterk økning i magasinfyllingen. Vi er derfor lite bekymret for strømforsyningen i Norge nå, skriver Nordberg til E24.