– Sauene er en forferdelig plage her på Lifjell. De legger seg til rette utenfor hytteveggene og driter ned alt som er, sier grunneier i Lifjell Eiendom, Stein Helge Østerli.

På facebook-gruppen «Hyttefolk på Lifjell» diskuteres temaet med jevne mellomrom, og etter et innlegg om nye ødeleggelser i forrige uke, ble det en debatt blant hytteeierne.

En hytteeier uttrykte frustrasjon over at sauene har klart å velte og knuse to kostbare utemøbler.

– Jeg blir stadig kontaktet av hytteeiere som har fått både verandaer, utemøbler og steinheller ødelagt. De driter og pisser overalt, og det er umulig å få det rent igjen, sier Østerli.

– Folk har spadd møkk i dagevis og er helt fortvilet.

Lut lei

Østerli er selv fastboende i området og er lut lei av å bli vekket av sauebjeller hver eneste dag rundt klokka 04.

– Det verste er at det ødelegger søvnen vår. Jeg må stå opp og jage dem vekk, og så får jeg ikke sove igjen, sier han, og legger til:

– Men for de stakkars hytteeiere som kun er her hver fjortende dag er det mye verre. På den tiden kan det ha skjedd store skader på hyttene.

SKIKKELIG DRITT: Slik ser en terrasse på Lifjell ut etter et lite besøk fra deler av saueflokken. Foto: Privat

Varden har snakket med flere hytteeiere som bekrefter konflikten, men som ikke ønsker å uttale seg i avisen.

Det er to sauebønder som har store saueflokker på Lifjell, men ifølge grunneieren er det kun en av flokkene som skaper problemer for hytteeierne.

En sauebonde følger ifølge Østerli dyrene tett og sørger for at de holder seg oppe i fjellet – ikke i hyttefeltene. Den andre sauebonden mener han at det er umulig å få kontakt med.

Skriftlig advarsel

Nå skal det ha gått så langt at flere hytteeiere og grunneiere vurderer rettslige skritt. Denne uken har det blitt sendt en skriftlig advarsel til den aktuelle sauebonden. Brevet sendes på vegne av hytteeiere i Grostul, Solskinnsdalen og på Høgefjell.

I brevet, som Varden har fått tilgang til, står det følgende:

«I sesongene 2021 - 2023 har nevnte hytteeiere opplevd at sau, som antagelig eies av deg, gjør betydelig skade på beplantning og legger igjen store mengder ekskrementer på terrasser, plattinger mv. I tillegg får hytteeiere og fastboende ødelagt sin søvnkvalitet (og dermed også livskvalitet) av sauebjeller. (I den forbindelse vises det også til tidligere henvendelser til deg om samme.)…..

Det foreligger ikke et rettslig grunnlag for å drive sauebeite i disse områdene. Etter det vi er kjent med eksisterer det heller ikke en rett til "streifbeite" i området. Du har derfor en aktivitetsplikt til å sørge for at sau hentes og drives ut av områdene, når du får opplyst om sau her.

Hvis ulovlig beite ikke opphører, vil vi vurdere anmeldelse av forholdet.»

– Han må ta seg av sauene sine og holde dem i fjellet der de skal være, sier Østerli.

«Fantastisk med sauer»

Det er imidlertid ikke alle hytteeierne på Lifjell som synes sauene er plagsomme.

«Har vært på Lifjell siden 1958. Fantastisk med sauer. De var der før oss. Har man hytte på fjellet må man ta det som følger med», skriver en hytteeier på facebook.

«Sauer på fjellet om sommeren? Like naturlig og flott som snø om vinteren! Må måke terrassen da også. Koselig å våkne til sauebjeller», skriver en annen.

Vil ikke kommentere

Varden har vært i kontakt med sauebonde Eirik Knatterud, som ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt.