Rundt 700.000 personer, dobbelt så mange som i fjor, har gjort endringer i skattekortet sitt i år. Det er det gode grunner til, ifølge Skatteetaten.

– Det har skjedd store endringer i norsk økonomi og disse påvirker de aller fleste. Derfor er det kanskje viktigere enn noen gang at du har et bevisst forhold til skatten din, sier Regine Hatleskog Vastvedt, divisjonsdirektør i Skatteetaten i en pressemelding.

Hun påpeker at det nå er viktig å sjekke rentene i skattekortet. Skatteetaten har tatt høyde for at renta øker kraftig fra 2021 til 2023, og for de aller fleste vil estimatene stemme. Men:

– Har du fastrente, kjøpt eller solgt bolig, betalt ned gjeld eller fått lavere renteutgifter av andre grunner, kan det hende at estimatet i skattekortet ikke stemmer, sier Hatleskog Vastvedt i pressemeldingen.

– Du får fradrag for gjeldsrenter, det vil si renter du betaler på lån og annen gjeld. Hvis gjeldsrentene er estimert høyere i skattekortet enn det du faktisk ender opp med å betale i 2023, risikerer du å betale for lite skatt og få restskatt til neste år. Dette kan eksempelvis gjelde om du har fastrente på lån, opplyser Skatteetaten.

Hatleskog Vastvedt opplyser at du i skattekortet må oppgi hvor mye du tror du kommer til å betale i renter i 2023 i feltet for «Gjeldsrenter».

– For å finne riktig rentefradrag må du sjekke hvor mye du har betalt i renter hittil i år og legge til forventede renteutgifter for resten av året. Om du er usikker, kan du ta kontakt med banken din. Det er også viktig å huske på å sjekke skattekort/skattetrekk for medlåntaker om du har det.

For å unngå restskatt oppfordrer Skatteetaten også til å sjekke gjeldsrenter, renteinntekter, inntekt/pensjon og foreldrefradrag.

– Om noe har endra seg i livet ditt, vil det ofte påvirke skatten. Eksempelvis om du har fått ny jobb, blitt pensjonist, kjøpt eller solgt bolig, betalt ned på lån eller inngått avtale om fastrente. Da bør du sjekke skattekortet, opplyser Skatteetaten i pressemeldingen.