Bare hos Meny Saga har antall plastposer gått ned med 10.000 fra i fjor til i år, som er «et ganske høyt tall», ifølge Tina Haram.

– Flere kunder bruker nå handlenett, men vi har fortsatt en vei å gå, sier butikksjef Tina Haram hos Meny Saga i Skien i en pressemelding.

– Et problem

Totalt brukte nordmenn 722 millioner plastposer i 2022, og det er nesten 100 millioner færre enn året før. Det gleder Handelens Miljøfond, som jobber for å redusere bruken av plastposer.

– Plastforbruk er et miljø- og klimaproblem. I fjor brukte vi 132 poser i snitt per innbygger. Selv om det er færre enn året før (151 i snitt per innbygger), er det unødvendig mange poser. Vi tror vi kan redusere forbruket mer og har satt mål om under 40 poser per person i året, forteller daglig leder Cecilie Lind.

Butikksjef Tina Haram tror det er et fullt ut oppnåelig mål, men:

– Da må kundene bevisstgjøres enda mer enn de gjør i dag, sier hun.

Velger nett før pose

De mest vanlige alternativene til plastpose i Meny-butikken er papirposer eller handlenett. Haram har også merket en økt etterspørsel etter avfallsposer på rull.

– Nå vil folk heller bruke dem, enn plastposene de gjerne brukte før, sier hun.

Handelens Miljøfond oppfordrer alle til å bruke handlenett når de handler, og tynne avfallsposer på rull til avfallet. I tillegg til miljøgevinsten er det også et rimeligere alternativ.

Hos Meny Saga har de også en løsning hvis nettet skulle bli ødelagt.

– Vi har garanti på nettene våre, så hvis det går i stykker får kunden et nytt hos oss, sier Tina Haram.

Ved Meny Saga har plastpose-forbruket sunket betydelig. Foto: Geir Norendal