Seks dager etter at trebarnsmoren Monela Hasanaj først tok kontakt med fastlegen fordi hun var urolig for datterens allmenntilstand, ble datteren hentet i luftambulanse og hasteoperert på Rikshospitalet.

– Jeg er sint, frustrert og utmattet. Jeg prøver å holde meg sterk for datteren min, men dette har vært de verste dagene i mitt liv, sier Monela til Varden.

Nå har Skien kommune, som eier Skien legevakt, selv meldt saken inn til Statens helsetilsyn. Du kan lese kommunens tilsvar nederst denne i saken. Varden har også vært i kontakt med den aktuelle fastlegen. Fastlegen sier det ikke er anledning for vedkommende å uttale seg om enkeltsaker i media.

Ordfører i Skien, Hedda Foss Five, ble torsdag varslet om saken.

Mamma Monela Hasanaj beskriver hendelsesforløpet slik:

4-åringen er en sprudlende, høylytt og aktiv jente. I leiligheten på Klyve er det sjelden stille, og hun og tvillingsøsteren pleier å synge av full hals og danse på stuegulvet.

Men i forrige uke var noe galt.

Jenta kastet opp, var slapp, hadde feber og klagde på mye vondt i hodet. Smertene var så store at den lille kroppen vred seg rundt på gulvet og hun sov mer enn vanlig. Allmenntilstanden var så dårlig at moren kontaktet fastlegen.

Kontaktet lege flere ganger

Der fikk hun beskjed om å ta kontakt igjen etter helgen om formen ikke ble bedre. Søndag ettermiddag dro de på legevakten i Skien, hvor legen konkluderte med at dette var et magevirus. Ifølge moren reiste de derfra med følgende beskjed fra legen: «Få i henne mest mulig væske».

Da formen ikke bedret seg, tok hun igjen kontakt med fastlegen og fikk en ny time dagen etter. Fastlegen vurderte også jenta til å ha et magevirus, samt en liten halsinfeksjon, forteller moren.

Monela slo seg til ro med at to ulike leger hadde undersøkt datteren i løpet av to dager og landet på samme diagnose - magevirus. Samtidig kvernet tankene i bakhodet. Datteren hadde da vitterlig hatt magevirus tidligere - men det hadde aldri forløpt seg som dette. Kunne det være noe annet?

BLE IKKE HØRT: I seks dager kjempet Monela Hasanaj for å bli tatt på alvor - og for å få en grundig utredning av datteren. Foto: Heidi Østhus Erikssen

Da allmenntilstanden stadig ble forverret og fireåringen bare gråt, tok skienskvinnen de neste dagene ny kontakt med både fastlege og legevakt. Begge steder skal de ha fått beskjed om å se an formen et par dager, og heller ta kontakt igjen om den ikke endret seg eller ble dårligere.

– Jeg så jo at datteren min hadde intense smerter, men ante ikke hva mer jeg kunne gjøre for å hjelpe henne. Jeg har aldri følt meg så liten, oppgitt og frustrert. Ingen trodde på meg, sier Monela.

Gråt av smerte

Trebarnsmoren tok videoer av datteren gråtende av smerte for å ha dokumentasjon med seg til neste legekonsultasjon. Også Varden har fått se disse videoene. De viser tydelig at datteren har store smerter. Hun tar seg til hodet med begge hender og legger stadig hodet bakover.

Onsdag formiddag reiste Monela på ny til legevakten med datteren og fikk til slutt en henvisning til barneavdelingen.

I henvisningen fra legevakten står det følgende:

«Ikke nevrologisk utfall i symptomer. Diffust om hun har smerter i nakke eller om det er noe normalt....Velger å henvise til vurdering på barneavdeling fordi moren er meget bekymret og utrygg.»

– Selv henvisningen viser at jeg ikke ble tatt på alvor, sier Monela.

To operasjoner i hjernen

4-åringen ble lagt inn på barneavdelingen ved Sykehuset Telemark onsdag kveld, og det ble tatt omfattende blodprøver og CT-bilder av den lille jenta. Torsdag morgen fikk familien beskjed om at det er funnet en del væske i hjernen hennes som førte til et forhøyet trykk.

Seks dager etter at mor først tok kontakt med lokalt helsevesen med sine bekymringer over datterens helsetilstand, ble hun hentet med luftambulanse til Rikshospitalet i Oslo. I tillegg til væske og for høyt trykk i hjernen, viser MR-bilder at hun også har en betennelse i lillehjernen. En liten del av skallen måtte fjernes for å lette på trykket.

Jenta måtte gjennom to hjerneoperasjoner, ble lagt i kunstig koma og koblet til respirator.

Når Varden møter Monela på Rikshospitalet fem dager etter operasjonene, er datteren fortsatt innlagt på barneintensivavdelingen.

Veien videre er usikker. Hun ligger fortsatt i kunstig koma og er tungt medisinert, men de to operasjonene har vært vellykkede.

– Det er ett skritt frem, og to tilbake. Det er så mye usikkerhet. Det eneste vi vet er at rehabiliteringen blir lang. Tenk at en fireåring måtte gå med så store smerter i seks dager før noen tok oss på alvor!

Vil hjelpe andre foreldre

Denne uken valgte Monela å dele datterens historie på Facebook. Innlegget har blitt delt over tusen ganger og personer i alle aldre og fra hele landet har tatt kontakt, sendt støtteerklæringer og tilbudt å hjelpe.

– Responsen har vært helt overveldende. Det har vært et lyspunkt oppi alt det mørke, og betyr utrolig mye for meg. Det gir ekstra styrke å vite at så mange heier på oss, sier Monela.

– Men det har også vært tøft å høre at andre har lignende opplevelser. Vi er flere som ikke har blitt tatt på alvor i møte med helsevesenet.

– Hvorfor ville du dele denne historien nå?

– For å vise at noen ganger så vet faktisk foreldrene best – det er vi som kjenner barna våre, og derfor er det så viktig å stole på magefølelsen, sier Monela, og får tårer i øynene:

– Hadde jeg ikke stolt på magefølelsen min, kunne vi ha mistet jenta vår.

Nettopp derfor vil hun nå ut til flest mulig med familiens historie, og har en tydelig oppfordring til andre foreldre:

– Som forelder er du stemmen til barnet ditt – og du må kjempe videre om du ikke blir hørt!

TAKKER DE ANSATTE: Monela roser de ansatte på barneintensiven ved Rikshospitalet for alt de gjør for datteren. Foto: Heidi Østhus Erikssen

Familien ønsker å rose både barneavdelingen ved Sykehuset Telemark og de ansatte på barneintensiven på Rikshospitalet for oppfølgingen de har fått siden datteren ble innlagt i slutten av forrige uke.

– Her er vi i de beste hender og føler oss trygge.

Meldt til Statens helsetilsyn

Fagsjef for Helse, velferd og rehabilitering i Skien kommune, Ove Myklemyr, ønsker på vegne av kommunen å uttrykke medfølelse for familien i en vanskelig tid.

– Dette er en alvorlig og trist situasjon for familien, skriver han i epost til Varden.

De ble kjent med hendelsen via sosiale medier og henvendelser fra media tirsdag 18. juli.

– Onsdag 19. juli har vi på bakgrunn av de opplysninger vi er kjent med, og som en del av våre rutiner, meldt denne hendelsen til Statens helsetilsyn, skriver Myklemyr, og legger til:

– Kommunen vil også iverksette en intern analyse av hendelsesforløpet for å avdekke om det er gitt forsvarlige helsetjenester og se etter forbedringspunkter.

Fastlegen, som er kjent med opplysningene i denne saken, svarer følgende på Vardens henvendelse:

– Jeg har ikke anledning til å uttale meg om enkeltsaker i media.