Torsdag ble det kjent at en EU-komité har bestemt å forby mikroplast i kunstgress innen åtte år, noe som vil påvirke de fleste norske fotballbaner. Beslutningen kan endres dersom EU-medlemsland kommer med innvendinger innen tre måneder.

Odds daglige leder, Einar Håndlykken, sier til VG at han er bekymret.

– Det er forholdsvis dramatisk. Det er stor fare for at det blir betydelig dyrere å drive fotballklubb, fordi de gode alternativene som finnes, er mye dyrere. Toppklubbene kommer til å klare dette, men det vil gi mindre penger. Det er små breddeklubber og dugnadsklubber som får økte kostnader, som er hovedbekymringen, sier Håndlykken til VG.

Kritiserer myndighetene

Det er rundt 2050 kunstgressbaner i Norge – flesteparten med gummigranulat. Alternativene til gummigranulat er kork, kokos, olivenstein, furu og bjørk. Håndlykken etterlyser myndighetene og ber om hjelp til å takle de nye kravene.

– Myndighetene er så passive. Det burde kommet et kraftig prosjekt fra regjeringen for å utvikle miljøvennlige kunstgressbaner. Isteden sitter myndighetene helt stille og overlater hele problemstillingen til den største folkebevegelsen, sier Håndlykken.

Støtter beslutningen

Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) er ikke enig i kritikken og mener at myndighetene stiller opp. Han sier også at han tror at nye aktører vil komme på banen med miljøvennlige alternativ til gummigraulat.

– Vi har stilt krav i Norge underveis for å begrense utslipp av gummigranulat, som er den nest største kilden til mikroplast-utslipp. Det er et alvorlig problem, og beslutningen i EU er noe vi støtter, sier Barth Eide.