Vestfold og Telemark fylkeskommune og Redningsselskapet signerte mandag en avtale om salg av Croftholmen.

Det melder fylkeskommunen på sin hjemmeside.

Bamble videregående skole holder i dag til på Croftholmen. Som følge av at skoledriften flyttes, har det vært dialog mellom Vestfold og Telemark Fylkeskommune og Redningsselskapet, som begge har rettigheter i eiendommen, om hva som skal skje videre med Croftholmen.

Partene har altså nå blitt enige om å selge eiendommen på det åpne markedet.

Bamble takket nei

Det skjer etter at Bamble kommune valgte å takke nei til å kjøpe eiendommen for 65 millioner kroner. Den avgjørelsen skapte splid i det politiske miljøet.

I kommunestyret ble det også kjent at Bamble kommune ville be om å ikke selge Croftholmen, men heller inngå et samarbeid med grenlandskommunene for videre drift. Det ble det altså ikke noe av.

Croftholmen havner på private hender. Foto: Julie Anda Hovland

Penger til utdanning

I henhold til avtalen, som er godkjent av Fylkestinget i Vestfold og Telemark, skal inntektene fra salget deles likt mellom Vestfold og Telemark Fylkeskommune og Redningsselskapet, skriver fylkeskommunen.

Inntektene fra salget skal bidra til å finansiere byggingen av den nye videregående skolen på Grasmyr utenfor Stathelle, og en ny multihall for utdanning av faste og frivillige mannskaper ved Redningsselskapets kurs- og kompetansesenter RS Noatun i Horten. RS Noatun vil fra våren 2024 huse Redningsselskapets hovedkontor som flyttes fra Lysaker i Oslo.

– De kjærkomne inntektene fra salget vil gå til utdanningsformål i tråd med de opprinnelige eierne, Fredric og Maja Croft, sine ønsker. Den nye multihallen vil med sine topp moderne fasiliteter sikre at Redningsselskapets faste og frivillige mannskaper får den aller beste utdanningen for å forberede seg på Redningsselskapets krevende operasjoner. Redningsselskapet vil gjennom den nye multihallen også kunne tilby maritim utdanning til publikum utover egne mannskaper, og på denne måte være en viktig ressurs for hele regionen, sier generalsekretær, Grete Herlofson, i Redningsselskapet.

Et unikt sted og en unik sak

Partene er etter avtalen enige om at eiendommens allmennyttige verdi i størst mulig grad skal søkes bevart, også etter at salget er gjennomført.

Fylkesdirektør Arve Semb Christophersen i Vestfold og Telemark fylkeskommune framholder at eiendommen er spesiell, og at saken har vært grundig behandlet. ​​​​​​​

– Croftholmen er et unikt sted som har hatt og har verdi for mange. Mange har vært engasjert, og saken har vært behandlet flere ganger i fylkestinget. Avtalen markerer et planlagt skifte, sier Christophersen.

Historisk eiendom

Croftholmen ble kjøpt av den engelske forretningsmannen Frederic Croft på starten av 1890-tallet. Croft utviklet eiendommen, hvor det blant annet ble oppført en storslagen villa og andre bygninger med ulike bruksformål. Etter Frederic Crofts død overdro Maja Croft eiendommen i 1956 til Redningsselskapet. Formålet med overdragelsen var å etablere en yrkesskole for sjømenn på holmen, hvor også Redningsselskapet skulle ha en opplags- og reparasjonsbase.

Frederic Croft var svært glad i havet og hadde stor interesse for båter. En periode hadde han over 30 farkoster av ulike slag. Den mest kjente var «Wyvern», som ble konstruert på bestilling av Redningsselskapets grunnlegger Colin Archer.