Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– I dag kommer det til å smelle litt, sier Asgeir Spange Brekke, Stabssersjant HV03 til Varden.

– Så jeg håper ingen får panikk.

Grunnen til den militære aktiviteten er at Heimevernet gjennomføre en stor øvelse i Grenland, Kongsberg og Drammen.

– Heimevernet må trene mest mulig realistisk. Vi forstår for noen kan synes det er ubehagelig å se soldater i det daglige bybildet. Men skal vi beskytte mennesker og verdier ved en eventuell krise, må vi trene der mennesker og verdier er til daglig, melder Heimevernet i en pressemelding.

Kan bli noen smell

Treningen vil innebære militær biltrafikk og soldater til fots i området. Det vil bli brukt løsammunisjon, så det kan bli noen smell.

– Vi ber mennesker som oppholder seg i disse områdene under øvelsens varighet å ta kontakt med soldatene som dere ser og ta en prat med disse. Det er også en del av øvingen for soldatene å kunne forholde seg til normalbildet i område.

– Også er det viktig for folk å huske på at dette vanlige folk som er alt fra tannleger til rørleggere i hverdagen. Det er helt greit å gå bort å prate med dem om det som skjer.

Allerede i går og i natt har flere etablert seg rundt om i Skien kommune.

– Vi har også noen i Lunde og Nome i ettermiddag, sier Spange Brekke.

Øver i Skien

På Skien kommune sin nettside er det lagt ut informasjon om øvelsen.

«Heimevernsdistrikt HV03 Telemark og Buskerud vil i dagene 9.juni til 12.juni trene og øve i områder i Skien kommune og i Skien sentrum.

Det vil bli brukt løsammunisjon under øvelsen og befolkningen vil også kunne se mange militære kjøretøy.

Heimevernsoldater vil etablere veikontrollposter i aktuelle områder, men de ønsker å påvirke den sivile trafikken minst mulig. Derfor vil normal trafikk slippes raskt igjennom.

Heimevernsdistrikt HV03 Telemark og Buskerud beklager at dette kan være til ulempe, men håper på forståelse for dette da slike øvelser er verdifulle for mannskapenes kvalitet og utvikling.»

Flere steder

Øvelsen vil foregå i områdene rundt Kongsberg, Drammen og Grenland med fokus Skien. Det vil derfor i perioden bli mye synlig militær aktivitet i og rundt disse områdene.

Aktiviteten vil være i bybilde, på veier og ute i områder rundt byene.