Økokrim har gjennom etterforskningen av en stor bedrageri-sak avdekket et nytt modus. Saken er et konkret eksempel på hvor viktig det er å få bukt med digitale bedragerier.

Skriver de i en pressemelding torsdag.

– Dette er avansert og organisert økonomisk kriminalitet som rammer tusenvis av personer, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth i meldingen.

Økokrim overtok i september en sak fra PST, hvor en person nå er siktet og varetektsfengslet for forsøk på en mengde grove bedragerier ved hjelp av en såkalt IMSI-catcher. Etterforskningen er i en tidlig fase, men Økokrim har avdekket at bedrageriene fortsatt pågår, og vil derfor advare befolkningen.

Første liknende straffesak i Norge

Siktede har sendt ut SMS med lenke til en falsk nettside, der en blir bedt om å oppgi kontoinformasjon. Dette er gjennomført ved hjelp av en IMSI-catcher som han har kjørt rundt med i bilen sin. SMSen har blitt sendt ut til de telefonene som har oppholdt seg i nærheten av hans sporingsutstyr.

– Det er første gang vi har en straffesak ved hjelp av denne metoden i Norge. Vi skal bruke denne saken til å bli enda bedre på å bekjempe digitale bedrageri, og til å finne ut om denne typen modus er mulig å forebygge, sier Lønseth.

Oppfordrer mulig berørte til å sperre bankkortet sitt

Etterforskningen har avdekket at bankkortene den siktede har lagret, fortsatt blir trukket for penger. Det er derfor en fare for at flere tusen nordmenn kan bli bedratt i dagene og ukene som kommer, selv om gjerningspersonen er pågrepet.

– Vi har avdekket at bedrageriene fortsatt pågår. Dette tyder på at kortopplysningene lagres og brukes uker og måneder etter at kortinformasjonen er innhentet. Potensielt flere tusen nordmenn kan bli svindlet i tiden fremover, advarer påtaleansvarlig hos Økokrim, førstestatsadvokat Marianne Bender.

Hun oppfordrer derfor alle som mener de kan være berørt til å sperre kortet sitt.

Tekstmeldingen som er sendt ut i denne konkrete saken er tilsynelatende fra enten DHL, Bank Norwegian eller DNB. Berørte kan ha fått beskjed om at kortet ditt er blitt sperret eller at pakken din har blitt stanset. Lenken fører til en falsk nettside der man blir bedt om å oppgi kortnummer.

  • Du har oppholdt deg i Oslo eller Bergen mellom 17. august og 8. september i år

  • Du har fått SMS fra det som kan se ut som DNB, DHL eller Bank Norwegian

  • Du har trykket på lenken og lagt inn kortinformasjon og/eller Bank-ID