– Min mors tid på tronen var uten sidestykke i sin varighet, hengivenhet og oppofrelse, sa Charles da han lørdag talte til det britiske tiltredelsesrådet.

Han lovet å vie resten av sitt liv til sin nye rolle som Storbritannias konge.

Litt senere ble det offentlig kunngjort fra en balkong på St. James's Palace i London at Charles er landets nye statsoverhode.

Trompetfanfare

Charles ble konge i samme øyeblikk som hans mor døde. Lørdagens kunngjøring er et ledd i prosessen der han begynner sin gjerning som statsoverhode.

I forkant av opplesningen fra balkongen var det en trompetfanfare. Etter proklamasjonen ble et vers av den britiske nasjonalsangen spilt av et militærorkester.

De frammøtte ropte hipp, hipp, hurra! for den nye monarken, og proklamasjonen ble også lest opp i City of London.

Tidligere på formiddagen ble den nye kongen kunngjort under tiltredelsesrådets møte i St. James's Palace.

I tiltredelsesrådet sitter blant andre statsminister Liz Truss, prins William, dronninggemalinne Camilla og erkebiskopen av Canterbury.

Offentlig helligdag

Dette er første gang et slikt møte, som preges av århundregamle tradisjoner, er sendt direkte på TV.

Charles godkjente formelt flere beslutninger. En av dem var å gjøre dagen når dronning Elizabeths bisettes, til offentlig helligdag.

Datoen for gravferden er ikke offentliggjort, men den ventes å bli rundt 19. september.

Lørdag ettermiddag sverget britiske politikere lojalitet til den nye monarken. Statsminister Liz Truss og Lindsay Hoyle, speakeren i Underhuset, var blant dem som avla eden i Parlamentet.

Proklamasjonen som bekrefter at Charles er britenes konge, skal også leses opp i Edinburgh, Cardiff og Belfast – hovedstedene i Skottland, Wales og Nord-Irland.