– Vi opplever at flere av kundene har problemer med å betale regningene sine. Antall purringer øker, og flere får lånet oppsagt og overført til Statens innkrevingssentral. I tillegg velger stadig flere å benytte seg av muligheten til å utsette betalingen, sier kommunikasjonsdirektør i Lånekassen, Anette Bjerke.

Det er liten tvil om at de siste årenes mange rentehopp og prisøkninger påvirker lommeboka til familier over hele landet. Studielånet er bare én av mange utgifter flere nordmenn nå sliter med å betale.

I 2022 ble 1,4 millioner Lånekasse-regninger utsatt, mot 832.000 i hele 2019, det siste året før pandemien. Så langt i 2023 er 1,26 millioner Lånekasse-regninger utsatt. Dette er det høyeste noen gang, og omtrent 5.000 flere enn på samme tid i fjor.

I Vestfold og Telemark var det 63.500 utsatte regninger i hele 2019. Per 1. september 2023 er tallet 93.700.

DYRT: Finansrådgiver i DNB Anniken Cappelen Søvik, forteller at det fort kan bli dyrt å ikke betale studielånet. Foto: DNB

Markant økning

Anniken Cappelen Søvik, finansrådgiver i DNB, er ikke overrasket over økningen i betalingsutsettelser.

– Vi ser også en markant økning i kunder som ønsker avdragsfrihet på lånet sitt. Det er nok en naturlig konsekvens av såpass mange renteøkninger de to siste årene, sier hun.

Lånekassen hevet studielånsrenten igjen fra 1. september. Den flytende renten er nå på 3,948 prosent som er det høyeste den har vært siden 2009.

– Dette kan føre til at enda flere får betalingsproblemer. Inkasso på studielånet blir kjempedyrt og bør unngås, sier Søvik.

Cappelen Søvik understreker viktigheten av å tilbakebetale studielånet.

– Jeg møter mange unge som ikke er klar over at pengene fra Lånekassen kan påvirke hvor mye de får i boliglån. Når du søker om boliglån må bankene forholde seg til utlånsforskriften, som sier at du kan maksimalt ha fem ganger inntekten din i gjeld. Her tas all gjeld med i regnestykket – også studiegjelden.

Ordninger som kan hjelpe

Anette Bjerke i Lånekassen fremhever at det finnes ordninger som kan hjelpe om du ikke klarer å betale regningen.

– Alle kan søke om å utsette betalingen i inntil tre år. Og hvis du har hatt lav inntekt, for eksempel på grunn av sykdom eller arbeidsledighet, kan du få slettet renter. I perioder du får slettet renter, kan du også utsette betalingen uten at du bruker av kvoten på 36 utsettelser. Har du brukt opp utsettelsene dine, kan du altså likevel få utsatt betalingen i perioder du får slettet renter.

Kunder som ikke betaler regningen og heller ikke søker om utsettelser eller sletting av renter, vil etter hvert få lånet sitt oppsagt og overført til Statens innkrevingssentral. Det betyr at regningen går til inkasso.

Når lånet er oppsagt, løper det forsinkelsesrenter på hele gjelden – og beløpet du skylder, vil øke.

– Studielånet er et lån med en rekke gunstige betingelser, men det kan bli dyrt om du lar være å betale. Derfor er det viktig å unngå at regningen går til inkasso, sier Bjerke.