Kort tid etter brannen i Meierigården fikk Varden en henvendelse fra politiet i Sør-Øst om å få tilgang til videoene avisen har fra hendelsen.

Forespørselen ble kontant avvist av sjefredaktør Tom Erik Thorsen.

Etter dette fattet politiet en beslutning om å beslaglegge alt av videomateriale Varden sitter på. Varden protesterte på beslutningen, og politiet endret beslutningen til at de vil beslaglegge alt videomateriale Varden har publisert.

Ville beslaglegge

Politiet Sør-Øst fattet beslutningen om beslagleggelse av publisert materiale 5. april, og Varden mottok en e-post om dette 11. april.

– Jeg har vært helt tydelig overfor politiet at de kan benytte seg av det vi allerede har publisert. Hvorfor de da vil beslaglegge det, er uklart for meg, sier Tom Erik Thorsen.

Thorsen mener politiet må evne å kunne laste ned å sikre seg videoene som allerede er publisert på nettsiden.

– Vi ønsker ikke en praksis hvor politiet gjør det til vane at de beslaglegger materiale fra norske medier. Det er vi tydelige på at vi ikke aksepterer.

– Hvorfor vil ikke Varden dele informasjon med politiet i en etterforsking?

– Enkelt oppsummert handler dette om at mediene i Norge er uavhengige. Vi har kildevern, noe som innebærer at vi ikke deler upublisert materiale med myndighetene. Alle må kunne være hundre prosent sikre på at informasjon som blir gitt til mediene, blir ivaretatt på en god måte, sier Thorsen.

Thorsen har gjort det klart at dersom politiet opprettholder beslutningen om beslag, vil Varden kreve at saken bringes inn for retten.

Trekker seg

Senere på fredag kommer kontrabeskjeden fra politiet. I en e-post til Journalisten bekrefter politiinspektør Ole Bjørn Sakrisvold at de trekker beslutningen.

– Politiet ønsket videomaterialet som en del av etterforskningen av brannen i Meierigården i Porsgrunn. Intensjonen var at Varden selv kunne vurdere hvilke, om noen, videoer de ønsket å dele med politiet, skriver han til Journalisten.

– I den sammenheng ble det sendt en beslutning til retten om å få tilgang til dette videomaterialet. I ettertid ser vi at både beslutningen og formuleringen i denne var upresis og ikke ivaretok den opprinnelige intensjonen.

Videre skriver Sakrisvold:

Politiet aksepterer at Vær varsom-plakatens punkt 3.6 om at upublisert materiale er av stor betydning for pressens uavhengighet og at det ikke er tilstrekkelig tyngde i denne saken til å be retten om slik utlevering. Politiet er opptatt av å ha gode relasjoner med nyhetsredaksjonene i distriktet og vi opplever at vi har et godt samarbeid og gjensidig tillit både med Varden og andre nyhetsmedier. Derfor kommer politiet til å gå i dialog med Varden i nær fremtid, slik at de kan oppklare misforståelse.