– Jeg blir økonomisk flyktning, sier porsgrunnskvinnen.

Varden møter henne på Jonas B. Gundersen i Porsgrunn. Helt siden prisene skøyt i været har hun hatt det veldig tøft. Eckell er ufør og går på trygd. Hovedgrunnen er diagnosen psoriasisleddgikt.

Hun får utbetalt cirka 20.000 i måneden. Budsjettet for januar viser at hun sitter igjen med 6.938 kroner når alle regninger er betalt. Det skal dekke mat, transport, telefon, lege, medisiner og andre nødvendige husholdningsartikler.

– Jeg spiser ett måltid om dagen.

– Når jeg lager mat, spiser jeg det samme i flere dager, forteller hun.

– Det er flaut

Varden har sett Eckells inntekt fra NAV og budsjettet hennes for den kommende tiden. Hun forteller at hun bare kan ta seg råd til varme måltider tre dager i uka. Dette er ofte pasta med hermetisert skinke og saus. Kjøttdeig hvis det er på tilbud. De resterende dagene lever hun på havregryn og First Price-kneip. Nylig fikk hun tak i 1,6 kilo ribbe til redusert pris.

– Da spiste jeg ribbe og gulrøtter seks dager etter hverandre, forteller hun.

– Det er kjedelig å måtte spise det samme hver dag.

En venninne av henne gir henne noen ganger middagsrester.

– Det er flaut, sier 52-åringen, med tårer i øyne.

Hun er glad for at hun ikke har barn. Slik hun opplever det ville det vært vanskelig å kombinere forsørgerrollen med livet hun lever nå som følge av lite penger. Blant annet må hun lage middag og vaske klær om natta, når strømmen er billigst.

– Derfor legger jeg meg ikke om kvelden lenger, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FLYTTER: Eckell ser ikke lenger en framtid i Norge. Foto: Filip Wennerød

– Holder meg oppe nå

Statsbudsjettet for 2023 ser heller ikke til å hjelpe på situasjonen. Tidligere i uka ble Eckell intervjuet av TV2 om situasjonen hun befinner seg i. Til Varden sier hun at hun ikke har noen grunn til å tro at ting vil bedre seg. Derfor har hun bestemt seg for å forlate landet.

Planen er å flytte til Montenegro neste høst.

– Det er det som holder meg oppe nå, sier hun.

Hun har dratt på behandlingsreiser til Montenegro fire ganger tidligere i forbindelse med diagnosen, og forteller at helsa er mye bedre der. Med det ekstreme prisnivået i Norge, mener hun at også økonomien vil få det mye bedre.

– Jeg får beholde trygda mi fordi jeg har full trygdetid. Jeg kommer til å gå fra å være fattig til å bli rik der nede.

Planen er å bo der resten av livet. Nå starter arbeidet med å planlegge og spare penger til flybillett.

– Jeg trives godt i Montenegro. Det er koselig folk der nede, og trygt, sier 52-åringen, som gleder seg.

– Men hvis det var mulig ville jeg heller ha bodd i Norge, og så dratt på ferie til Montenegro.

Julegaver

Etter at hun sto fram på TV2 er det flere som har villet hjelpe. Eckell forteller at flere fremmede har vipset henne penger i ettertid.

– Det er veldig koselig, men det er forferdelig at det skal være sånn. Det er det offentlige som burde hjelpe.

Selv om det er vanskelig økonomisk, er forutsetningene gode for at hun skal få en fin julefeiring med familien. De ekstra pengene gjør det dessuten mulig å kjøpe inn noen julegaver.

– Det gir meg mye glede, sier Eckell, som vil opprettholde kontakten med familien her hjemme etter at hun har flyttet utenlands.

– Jeg skal komme på ferie til Norge og besøke familien. Da vil jeg har råd til å spare til norgesferie, avslutter Eckell.

JULEFEIRING: Eckell er glad for at bidragene hun har fått denne uken vil gjøre det mulig å handle noen julegaver til familien. Foto: Filip Wennerød