Kommuneoverlege for samfunnsmedisin, Anne Gunhild Waagsbø-Kjellsen, sier de har vært aktive med å orientere elever og ansatte om situasjonen.

Følger tett

– Helsesykepleier ved skolen er tett på, og tilbyr informasjon og samtaler etter behov. Elever som er bekymret kan som vanlig kontakte skolehelsetjenesten, som prioriterer dette nå. Det har så langt ikke vært mange henvendelser til helsesykepleier, sier hun.

Rektor Stein Thomas Tusvik sier skolen gjør det de for beskjed om.

– Det er som under pandemien at vi hører på fagmyndigheter og dem med den rette kompetansen, sier Tusvik.

Han legger til at tilbakemeldingene derfra er at man ikke forventer noe smitteutbrudd.

– Vi regner med at alle som var aktuelle for bærerskapsutrydning etter smittesporingen i går, møtte på legevakten for å motta antibiotika. Noen vil kanskje også motta sin behandling i dag, sier kommneoverlegen.

Unngå smitte

Waagsbø-Kjellsen opplyser at det kan være lurt å være oppmerksom på ulike former for smittemekanismer.

– Smitte skjer ved nærdråpesmitte, altså ved direkte kontakt gjennom dråper fra nese og hals. Det antas at relativt store dråper munnspytt må overføres. Deling av flasker, glass og kyssing kan være viktige smittemekanismer, og bør unngås for å hindre smittespredning. Bakterien finnes hos mange i halsen uten at man blir syk, men man kan likevel smitte andre. Dersom man har bakterien i halsen, kan man bli lettere syk dersom slimhinnene i halsen blir belastet som ved røyking, snusing eller mye roping. Hvis man utsetter seg for kraftige fysiske belastninger, eller får for lite søvn og hvile. Personer som kan være smittet bør derfor unngå slike belastninger, anbefaler hun.

Kan forveksles med fyllesyke

Waagsbø-Kjellsen er svært lite sannsynlig at det vil oppstå flere tilfeller knyttet til det påviste tilfellet med smittsom hjernehinnebetennelse i går, men at alle ungdommer i alderen 16-19 bør likevel være oppmerksomme knyttet til symptomer på smittsom hjernehinnebetennelse; feber og frysninger, hodepine, kvalme og oppkast.

– Fordi disse symptomene kan forveksles med fyllesyke, er en av rådene til ungdom i denne alderen å unngå for mye alkohol, og å passe på hverandre når de er sammen. Dersom man utvikler symptomer som kan være hjernehinnebetennelse, er det viktig å kontakte lege raskt for vurdering; fastlege eller legevakt.