Venstre-politiker Signy Gjærum reagerer kraftig på bruken av skjult kamera i avsløringene om virkeligheten i norsk eldreomsorg.

– Jeg ser at de aller fleste mener at målet helliger middelet. Men dette med skjult kamera er en skummel vei å gå. Hva blir det neste? sier pensjonist og Venstre-politiker Signy Gjærum, og utdyper:

– Jeg synes all bruk av skjult kamera er svært problematisk. Her har ansatte blitt overvåket på jobb uten viten, og vi får kun presentert noen få glimt. Hva med alle de andre timene det ble filmet? Og hva med de ansattes personvern?

Hvordan reagerte du på dokumentaren og avsløringene? Bli med i debatten nederst i saken!

I NRK Brennpunkt-serien «Omsorg bak lukkede dører» har vi de siste ukene fått et innblikk i behandlingen noen av våre eldre, syke og sårbare mottar i hjemmetjenesten og ved flere av landets sykehjem. Kommentarfelt og debattsider har siden første program ble sendt 19. januar vært fulle av reaksjoner fra leserne.

Torsdag postet Venstre-politikeren følgende spørsmål på sin facebook-side:

«Er det bare jeg som mener NRKs bruk av skjult kamera er diskutabelt? Det virker sånn, " alle" synes mene at målet helliger middelet. Det skurrer likevel for meg».

– Jeg ville ta debatten fordi jeg mener metoden er feil, selv om effekten blir helt klart en vekker. Vi må likevel ikke se bort ifra at det er flere etiske dilemmaer omkring hvordan denne saken har blitt til, sier Gjærum.

Veldig vanskelig situasjon

Hun mener at de de ansatte både i hjemmetjenesten og de aktuelle sykehjemmene ikke er tilstrekkelig anonymisert.

– Det er helt klart at de ansatte regelrett henges ut og at det er mange som kan identifisere dem. Både venner, familie og kolleger. Jeg tenker at disse avsløringene gjør at mange ansatte og deres ledere står i en veldig vanskelig situasjon nå.

Gjærum synes også at det er problematisk at personene som filmes i noen tilfeller er demente eller for syke til å selv kunne gi samtykke til å være med i dokumentaren.

– De er ikke i stand til å si ja, så da er spørsmålet om det er nok at de pårørende gjør det?

Flere må varsle

NRK har uttalt at bruk av skjult kamera var den eneste måten å få denne delen av sannheten frem. Det betviler Gjærum på det sterkeste.

– Det er klart det hadde vært vanskeligere å få frem dette på andre måter, men ikke umulig. Det hadde krevet mer av journalistene og vært helt avhengig av at ansatte og deres ledere varsler om de kritikkverdige forholdene på sin arbeidsplass. At så få velger å varsle er urovekkende.

Hun håper at debatten vil føre til at flere ansatte vil tørre å ta bladet fra munnen.

– Vi må fokusere mer på de ansattes ytringsfrihet og sørge for at varslere ikke oppfattes som illojale.

NRKs begrunnelse

På NRKs egne nettsider har de skrevet en forklaring på hvorfor statskanalen har valgt å bruke skjult kamera som metode i den nevnte dokumentarserien:

«NRK ønsker i utgangspunktet ikke å bruke skjulte metoder. Alle kan sette seg inn i hvor ubehagelig det må være for dem som får beskjed om at de er filmet uten å være klar over det. Derfor er terskelen svært høy.

Men presseetikken åpner for bruk av skjult kamera i enkelte situasjoner. Forutsetningen er at det er eneste mulighet til å «avdekke forhold av vesentlig samfunnsmessig betydning», slik det er formulert i Vær varsom-plakaten pkt. 3.10. Det mener vi er tilfellet i denne situasjonen», skriver redaksjonssjef Reidar Kristiansen.

Hele NRKs begrunnelse finner du her.

Siste innlegg

Skriv din mening her!

Send inn

Strammer inn på de utroligste ting

Dette har nok dessverre skjedd i flere ofentlige etater,men de har ikke så store konsekvenser som i helsetjenesten.De som styrer veit så inderlig vel at de som jobber i helsetjenesten ikke kan streike fordi man kan ikke bare si at nå streiker vi og så gå fra pasientene både i sykehus og pleiehjem,dette har slik jeg ser det ført til at de er trygge på at det de gjør ikke vil få konsekvenser for dem sjølve.Det er flaut å se hvordan våre politikkere holder på i dagfor til tross for at pengene renner inn i landet fortere enn vi klarer å telle ,så skal de stramme inn på de utroligste ting.

Gunnar Kjelsrud

Hei Gunnar,

Takk for innlegget.

Hilsen Heidi Erikssen, Varden

Heidi Erikssen

– Vi må å løfte opp "elefanten i rommet"

Prioritering av eldreomsorgen har politikerne snakket om i årtier uten at det har ført til store endringer. Det gjelder alle partier. Hvis Thorleif Vikre virkelig mener at det haster bør han sette i gang umiddelbart. Det gamle mennesker trenger mest er god pleie og omsorg fra kompetente fagpersonell om pasienten er hjemmeværende eller på institusjon. Og vi må å løfte opp "elefanten i rommet" - lønnsforhold og vaktbelastning for pleierne. Den er skandaløst dårlig og en hovedårsak til dårlig rekruttering og mye turn-over. Eldreomsorgen vil ikke "skinne" før det blir attraktivt å jobbe med gamle.

Audun Draugedalen

Takk for at du deler din mening, Audun.

Vendy Berg Hegle
Heidi Erikssen

Hvordan reagerte du på Brennpunkt-dokumentaren og avsløringene om eldreomsorgen?

NRK har satt fokus på omsorgssvikt i eldreomsorgen i sin dokumentarserie «Omsorg bak lukkede dører».

Venstre-politiker Signy Gjærum mener bruken av skjult kamera som metode for å avsløre de kritikkverdige forholdene i eldreomsorgen, er uheldig og unødvendig. Hvordan reagerer du på dokumentaren?

Bli med i debatten - og husk å signere med fullt navn!